Datum objave: 14. Studeni 2017

Opća bolnica Šibenik dobitnik je Povelje Republike Hrvatske, u godini kada slavi dva stoljeća rada

Opća bolnica Šibenik dobitnik je Povelje Republike Hrvatske, u godini kada slavi dva stoljeća rada
Diana Ferić
Diana Ferić

Opća bolnica Šibenik  dobila je Povelju Republike Hrvatske, a predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uručit će ju je ravnateljici Sanji jakelić  će u srijedu, 15. studenoga ove godine, na svečanoj ceremoniji uručenja odlikovanja na Pantovčaku.

Poziv za uručenje odlikovanja iz Ureda predsjednice upućen je županu Goranu Pauku, kao predlagatelju, ali budući da zbog  unaprijed zakazane sjednice Županijske skupštine nije u mogućnosti prisustvovati svečanosti, Povelju će preuzeti ravnateljica Opće bolnice Šibensko-kninske županije gđa. Sanja Jakelić, dr. med.

Župan Goran Pauk je u srpnju ove godine uputio pismeni poticaj Državnom povjerenstvu za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske. Prijedlog je upućen za dodjelu Povelje Republike Hrvatske Općoj bolnici Šibensko-kninske županije zbog osobitih zasluga u zdravstvenoj zaštiti građana Šibenika, Šibensko-kninske županije i Hrvatske u godini proslave 210. obljetnice utemeljenja ove ustanove.

Opća bolnica Šibensko-kninske županije utemeljena je davne 1807. godine. U svojoj dva stoljeća dugom djelovanju ostala je upisana u povijest kao bolnica sa prvim odjelom psihijatrijske njege, prvim RDG aparatom i prvim dezinfikatorom u Dalmaciji. Prva je dalmatinska bolnica u kojoj je još 1911. izvršena podjela na odjele, a prva je hrvatska i južnoeuropska bolnica u kojoj je uspješno izvršena operacija na srcu 1939. godine.

Danas je Šibenska bolnica moderna županijska bolnica opremljena suvremenim dijagnostičkim aparatima, novom poliklinikom i obnovljenim odjelima u kojoj radi 860 djelatnika. Kroz bolničke odjele godišnje prođe čak 11 tisuća pacijenata, a kroz njene polikliničke ambulante čak 346 tisuća pacijenata godišnje.

Povelja Republike Hrvatske je priznanje Republike Hrvatske ustanovljeno Zakonom o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske. Dodjeljuje se međunarodnim organizacijama, pravnim osobama, stranim državnicima te hrvatskim i stranim državljanima za doprinos razvitku i promicanju međunarodnog položaja Republike Hrvatske te za doprinos znanstvenom, kulturnom, gospodarskom i drugom razvitku Republike Hrvatske. Dodjeljuje ju Predsjednik Republike Hrvatske na vlastiti poticaj ili na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske

 

Iz kategorije: Vijesti