Nedjelja, 12 Studeni 2017 17:05

Šibenčanin Tonino Picula kandidiran za nagradu najbolji europarlamentarac

Napisala: 
Šibenčanin Tonino Picula kandidiran za nagradu najbolji europarlamentarac

Europska federacija malih otoka (ESIN) odabrala je Tonina Piculu kao zastupnika Europskog parlamenta koji je u trenutnom, osmom, sazivu najviše napravio za europske otoke te ga je odlučila kandidirati za nagradu za najboljeg europarlamentarca (MEP Awards) u kategoriji regionalnog razvoja.

 

Europska federacija malih otoka (ESIN) udruženje je koje predstavlja 360.000 otočana sa 1640 malih europskih otoka. Djeluje na lokalnoj i europskoj razini s ciljem razvoja otočnih politika i zastupanja interesa otočana. U internom izjašnjavanju, članovi federacije su između pet finalista (Alyn Smith iz Škotske, Matt Carthy iz Irske, Maria Spyrakis iz Grčke, Iskra Mihaylova iz Bugarske) odabrali hrvatskog zastupnika Tonina Piculu sa 76% glasova, naglasivši kako je Picula pokrenuo važne promjene u pristupu EU prema otocima te je bio pokretačka snaga u osiguravanju financijskih instrumenata za otoke.

 

U skladu s odlukom vlastitog članstva, ESIN je zastupnika Piculu nominirao za nagradu za najboljeg europarlamentarca (MEP Awards) u kategoriji regionalnog razvoja. Nagradu dodjeljuje časopis „The Parliament Magazine“ s ciljem odavanja priznanja zastupnicima koji su svojim parlamentarnim aktivnostima značajno pridonijeli zakonodavnoj, nadzornoj ili proračunskoj ulozi Europskog parlamenta. U objašnjenju izbora i nominacije, članovi Federacije istaknuli su da je zastupnik Picula istinski zastupnik interesa otočana te zaključili da se „… radi o čovjeku koji je napravio mnogo za sve (europske), ne samo za svoje hrvatske otoke [te] ga ESIN ponosno nominira kao izvanrednog pobornika razvoja otočnih regija“.

 

„Projekte koje promoviram kao zastupnik u Europskom parlamentu radim jer u njih duboko vjerujem. Ponosan sam što je moj rad prepoznat od strane vrlo osjetljive populacije - otočana. Ovo priznanje ESIN-a dolazi nakon prošlotjedne Greening Island nagrade našem Water Saving projektu i doživljavam ga kao još jednu potvrdu kvalitete svega što nastojimo postići za otoke“, izjavio je Picula povodom nominacije Europske federacije malih otoka.

 

Zastupnik Picula je potpredsjednik Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja Europskog parlamenta. Jedan je od autora Rezolucije o posebnoj situaciji otoka, supodnositelj je amandmana vrijednog 2 milijuna eura za otočne projekte obnovljive energije. Inicijator je i projekta Water Saving Challenge, u koji su uključeni Vis i Lastovo, a koji je početkom studenog 2017. nagrađen Greening Island nagradom u kategoriji održivog upravljanja vodom.
 

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!