Subota, 11 Studeni 2017 11:21

Na Međunarodni dan šećerne bolesti preventivne akcije diljem Županije

Napisala: 
Na Međunarodni dan šećerne bolesti preventivne akcije diljem Županije

Svjetski dan šećerne bolesti se 14. studenog obilježava devetu godinu zaredom sukladno preporuci Međunarodne dijabetičke federacije. U suradnji Društva dijabetičara Šibensko-kninske županije, županijske organizacije Crvenog križa, Medicinske škole Šibenik i Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, mjerit će razinu glukoze u krvi, vrijednost tlaka, opseg struka i određivati indeks tjelesne mase i to na šest lokacija; ispred šibenskog kazališta, u Dalmare centru, na obali Ive Juričeva Cote u Vodicama, u prostorijama Crvenog križa u Drnišu, u prostorijama kninskog TZ-a te u prostorijama Općine Primošten. Tema obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana šećerne bolesti je „Žene i dijabetes – naše pravo na zdravu budućnost.

 

Šećerna bolest je u Šibensko – kninskoj županiji među najčešćim uzrocima smrti. U posljednjih 10 godina prosječno godišnje s dijagnozom dijabetes ji umire tridesetak osoba, podjednako oba spola. U Šibensko-kninskoj županiji je registrirano oko 4500 tisuća oboljelih od dijabetesa, a procjenjuje da ih je još barem 3 000 neregistriranih.

 

 

Svake godine u svijetu od posljedica dijabetesa umre oko pet milijuna ljudi, a 40 posto oboljelih niti ne zna da ima šećernu bolest, upozorava Hrvatski savez dijabetičkih udruga u povodu Svjetskog dana borbe protiv šećerne bolesti, 14. studenoga, koji je ove godine posvećen prevenciji i liječenju žena.
Da je riječ o bolesti koja poprima razmjere epidemije, pokazuju i procjene Međunarodne dijabetičke federacije da će u razdoblju od 2015. do 2040. godine broj oboljelih od dijabetesa u svijetu sa 415 milijuna porasti na 642 milijuna.

 

Među oboljelima je 199 milijuna žena, s projekcijom da će se do 2040. godine ukupan broj oboljelih žena povećati na 313 milijuna, objavio je Hrvatski savez dijabetičkih udruga uoči Svjetskog dana koji će se obilježiti u 160 zemalja svijeta.
U Hrvatskoj je do 2016. registrirano 284.185 osoba sa šećernom bolesti.
 

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!