Datum objave: 07. Studeni 2017

Ivicu Todorića uhitila policija u Londonu i izručit će ga Hrvatskoj

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatska policija potvrdila je da je Ivica Todorić uhićen jutros u Londonu temeljem europskog uhidbenog naloga. On je dobio poziv policije i nešto iza devet sati po lokalnom vremenu ušetao u prostorije policijske postaje Charing Cross.

Hrvatska policija zaprimila je obavijest da je Ivica Todorić (1951.) u 9,04 sati po lokalnom vremenu pozvan u Charing Cross Police Station u Londonu gdje je i uhićen temeljem Europskog uhidbenog naloga kojeg je po nalogu ŽDO-a Zagreb raspisala hrvatska policija', objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.
Iz izvora bliskih Todoriću N1 televizija doznaje da se sam predao policiji. Njegovi hrvatski odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Slokovića za sada nisu odgovarali na mobitel, no odvjetnik Ante Todorića, Rajko Čogurić za tportal je kazao kako njegov klijent nije dopratio oca u policijsku postaju. 'Oni vam ne žive zajedno. Ivica Todorić otišao je na policiju u pratnji britanskih odvjetnika', kratko je kazao.

 

Britanska policija izvijestila je da su 66-godišnjeg Ivicu Todorića jutros uhitili pripadnici policijske jedinice za ekstradiciju što je uslijedilo nakon tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska.
Todorić je u pritvoru i biti će doveden na sud Westminster kasnije tijekom dana.

 

Nešto prije, N1 televiziji je stigao odgovor britanske National Crime Agency (NCA) koja je potvrdila kako će tražena osoba biti uhićena te će početi postupak oko izručenja.
Općenito govoreći, osoba za koju se vjeruje da je u Velikoj Britaniji i koja je tražena putem Europskog uhidbenog naloga (EAW), bit će uhićena od strane britanske policije i počet će postupak oko izručenja. Postupak oko izručenja potom provodi Westminster Magistrates Court. U smislu konkretnih pitanja o Europskom uhidbenom nalogu bojim se da na to moraju odgovoriti vlasti koje zahtijevaju uhićenje konkretne osobe. U ovom slučaju strana koja zahtijeva uhićenje je Hrvatska', odgovorio je glasnogovornik NCA-a Aaron Payne televiziji N1.

 

Neslužbeno se doznaje kako je Todorić posljednjih dana skupljao novac za plaćanje jamčevine kako bi se protiv izručenja borio sa slobode.
Odvjetnik i pravni stručnjak Veljko Miljević kazao je za N1 da će postupak izručenja biti hitan osim ako se izručenju ne bude protivio sam Todorić.
'U svakom slučaju je postupak hitan, ali ako je tražena osoba pristala na predaju rješenje mora biti doneseno u roku 10 dana od pristanka. Tu je hitan postupak, hitni rokovi jer se smatra da ta osoba želi što prije biti izručena zemlji koja ju traži. I da se što prije provede psotupak predaje', rekao je Miljević pa objasnio što u slučaju ako Todorić odbije biti izručen Hrvatskoj.
 

"To je onda već nešto drugo.Tu mogu biti daljnje komplikacije. Ako se protivi izručenju a predao se britanskim tijelima, a kod stava je koji smo dosad čuli da je ovaj postupak ovdje motiviran politčkim razlozima onda teče kompliciranija procedura koja dulje traje', kazao je Miljević.
Nemam ništa na tu temu reći osim onoga što vam ponavljam svih ovih dana', kazao je Božinović na znanstvenom skupu o velikim skupovima podataka na Visokoj policijskoj školi.

 

Tjednik Nacional u utorak je objavio da 'hrvatske vlasti točno znaju gdje u Londonu živi odbjegli šef posrnulog Agrokora te su o tome informirale Britance, iako skrivaju te informacije od javnosti', prenosimo s tportala.

 

Iz kategorije: Vijesti