Datum objave: 06. Studeni 2017

Internet pokriva oko 50 posto Županije, predstavljen plan po kojem će to biti puno više

Internet pokriva oko 50 posto Županije, predstavljen plan po kojem će to biti puno više
Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko-kninska županija u koordinaciji s Razvojnom agencijom Šibensko-kninske županije započela je s izradom Studije izvodljivosti širokopojasne infrastrukture i Planom razvoja širokopojasne infrastrukture na području Županije.

Predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, HAKOM-a i tvrtke Lator d.o.o. danas su u Gradskoj vijećnici prezentirali taj projekt predstavnicima gradova i općina u Šibensko-kninskoj županiji kako bi ih što bolje upoznali s razvojem infrastrukture širokopojasnog pristupa Internetu.

Na prezentaciji je predstavljen plan optimalnih rješenja dovođenja širokopojasne internetske infrastrukture do svih kućanstava i ispunjavanja obveza preuzetih ulaskom u članstvo Europske unije.

“Digitalno gospodarstvo raste sedam puta brže od ostaloga gospodarstva, ali taj potencijal trenutačno koči neujednačeni sveeuropski okvir politika. Šibensko-kninsku županiju karakterizira nesrazmjer između priobalnog dijela županije koji ima znatno veće udjele priključenosti kućanstava na širokopojasnu mrežu, za razliku od zaobalnog dijela gdje je evidentirana iznimno niska priključenost, posebice u općinama Ervenik, Civljane, Biskupija i Kistanje, stoga smatram da trebamo poraditi na uklanjanju tih razlika.”, rekao je u uvodnom dijelu prezentacije župan Goran Pauk.

O važnosti razvoja digitalnog gospodarstva govore i podaci korišteni prilikom izrade Digitalne strategije za Europu, dijela sveobuhvatne strategije Europa 2020. Naime, digitalno gospodarstvo EU-a raste za 12 posto svake godine te postaje sve važniji faktor u razvojima nacionalnih gospodarstava pojedinih zemalja, ali i Europske unije u cjelini.
Ministarstvo prometa, pomorstva i veza planira na proljeće iduće godine objaviti poziv za sufinanciranje razvoja infrastrukture širokopojasne mreže sljedeće generacije za područja na kojima ova infrastruktura nije dostupna s ciljem povećane socijalne i ekonomske dobrobiti.
U našoj županiji 51,7 posto kućanstava ima pristup širokopojasnoj mreži od čega 45,5 posto  kućanstava ima pristup širokopojasnoj mreži brzine do 30 Mbit/s, a veće brzine ima svega 9,3 posto kućanstava što je manje nego na razini Republike Hrvatske (10,4 posto ).

Šibensko-kninska županija već je započela s projektnim aktivnostima vezanim za prijavu odabirom tvrtke LATORA d.o.o. za izradu prve tri faze projekta koje uključuju izradu studije izvodljivosti i izradu Plana razvoja širokopojasne infrastrukture s uključenom javnom raspravom.
 

Iz kategorije: Vijesti