Datum objave: 02. Studeni 2017

Slovenski Impol kupio TLM koji u njihovoj razvojnoj strategiji ima veliku ulogu

Diana Ferić
Diana Ferić

Slovenska tvrtka Impol jedina se javila na četvrtu javnu dražbu za kupnju TLM Aluminiuma koja je završena 31. listopada u ponoć tako da je ona kupac TLM za jednu kunu, kako nam je danas potvrdio Jernej Cokl, predsjednik uprave te tvrtke. Zahvaljujući tomu nastavlja se aluminijska proizvodnja u Šibeniku koja je započela prije točno 80. godina!

Impol je lani obnovio proizvodnju u šibenskoj Tvornici lakih metala, u kojoj je u najmu. Znatno su povećali proizvodnju, a zahvaljujući tome posao je pronašlo više od 300 radnika.

 

Ta je slovenska uspješna kompanija prošlu godinu završila s 35 milijuna eura bruto dobiti. Ističu da je u njihovoj strategiji TLM ima značajnu ulogu, a ako nakon investicija koje planiraju zaposliti će i do 600 radnika.

 

Lani su proširili svoju ponudu valjanih proizvoda i povećala kapacitete zahvaljujući startu hrvatske tvrtke-kćeri Impol-TLM, te najmu pogona posrnulog TLM-a u kojemu je proizvodnja obnovljena.

Kao velik proizvođač aluminijskih proizvoda i jedan od vodećih slovenskih izvoznika, Impol je lani imao 543 milijuna eura prihoda od prodaje, što je na razini prethodne godine.Poslovne operacije u Hrvatskoj važan su dio strategije kompanije koja bi u slijedećih deset godina gotovo udvostruči prihod - na jednu milijardu eura.


Cjelokupna imovina TLM-a procijenjena je na gotovo 754 milijuna kuna, a kako na tri dosadašnje dražbe nije bilo kupaca oglašen je i četvrti krug s cijenom od jedne kune.

 

Na prvoj javnoj dražbi imovina TLM-a prodavala se za najnižu cijenu od 564,4 milijuna kuna, drugoj za 376,9 milijuna kuna, a na trećoj koja je završila 8. kolovoza, za 188,47 milijuna kuna.

 

TLM Aluminium je u krajem 2015. godine završio u stečaju, a u ožujku prošle godine slovenska tvrtka Impol uzela je tvornicu u najam i pokrenula proizvodnju. Imovina TLM –a prodavala se kao cjelina kako bi se izbjegla mogućnost da, u djelomičnoj prodaji, budu kupljeni samo atraktivni strojevi ili zemljište.

 

U stečajnom je postupku utvrđeno kako je dug triju trgovačkih društava koje su u sastavu TLM-a oko 1,6 milijardi kuna, od čega se više od 40 milijuna kuna odnosi na dug radnicima, od kojih je većina potraživanja svrstana u prvi isplatni red.
 

Iz kategorije: Vijesti