Datum objave: 31. Listopad 2017

Stigla dugoročna vremenska prognoza- nema baš zime naredna tri mjeseca

Diana Ferić
Diana Ferić

Državni hidrometeorološki zavod objavio je dugoročnu, tromjesečnu vremensku prognozu. Dok bi u prosincu moglo biti hladnije nego inače, u studenome i siječnju temperature će biti iznad prosječnih

'U sljedeća se tri mjeseca u cjelini predviđa malo toplije vrijeme nego što je uobičajeno ili uobičajeno hladno. Pri tom je u studenom moguće malo toplije od prosjeka u većem dijelu zemlje, a pozitivno odstupanje srednje mjesečne temperature izgledno je i u siječnju.
S druge strane, u prosincu je u nekim područjima povećana vjerojatnost za malo hladnije nego što je uobičajeno.
Što se tiče oborine, u sljedeća će tri mjeseca vjerojatno ukupna količina biti oko prosjeka ili manja od njega u većini krajeva. Pritom je vjerojatnost za suše nego što je uobičajeno malo povećana u studenom, i to osobito na jugu, te u prosincu na zapadu zemlje.

 

U siječnju je umjerena vjerojatnost za količinu oborine oko klimatološkog mjesečnog srednjaka pa i malo veću.
Iako se očekuje u prosjeku uobičajeno hladno ili malo toplije nego što je uobičajeno s prosječnom ili malo manjom količinom oborine, moguća su i toplija razdoblja sa stabilnim i suhim vremenom, odnosno prodori hladnijeg zraka koji osim hladnoće mogu donijeti i snijeg u unutrašnjosti, ponajprije u prosincu i siječnju.
A ponegdje, kao što je bilo u rujnu i listopadu, u dijelu sezone nije isključena obilnija oborina u kraćem vremenskom razdoblju', stoji u tromjesečnoj prognozi DHMZ-a.
 

Iz kategorije: Vijesti