Datum objave: 31. Listopad 2017

NP Krka počinje provoditi stalnu kontrolu kvalitete vode u Visovačkoj jezeru pomoću senzora

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon što je prije godinu dana pokrenut projekt EcoSUSTAIN – Ecological sustainable Governance of Mediterranean protected Areas via improved Scientific, Technical and Managerial Knowledge Base Javna ustanova NP Krka, koja u njemu sudjeluje, dobila je dozvolu da u Visovačkom jezeru može postaviti bovu sa senzorom za praćenje kvalitete vode.

 

„Odabrani senzori pratit će u realnom vremenu određene parametre potrebne za određivanje kvalitete vode. Podaci će se dobivati u realnom vremenu, što će omogućiti pravovremenu reakciju na sve promjene, realne ili potencijalne, koje narušavaju kvalitetu vode. Istovremeno ćemo moći, prateći rad postavljene bove, ostalim korisnicima poslati povratne informacije o korisnosti, potencijalnim poboljšanjima i dodatnoj funkcionalnosti monitoring sistema. Isto tako, prvi put ćemo moći razmijeniti podatke s ostalim zaštićenim područjima na Mediteranu, zajedno pratiti promjene i stvoriti kvalitetnu bazu podataka“, ističe Krešimir Šakić, ravnatelj JU NP Krka.
U tom projektru sudjeluju i predstavnici Italije, Grčke, Španjolske i NP „Una“ iz Bosne i Hercegovine. Projekt je počeo 1. studenoga 2016. a predviđeno je da traje trideset mjeseci, odnosno do 30. travnja 2019.

 

Glavni cilj projekta je očuvanje vodenih ekosustava na odabranim lokacijama i bolje upravljanje njima. Na području NP „Krka“ odabrana je lokacija Visovačkog jezera, kao vrlo osjetljivog i referentnog ekosustava. Osim toga, cilj projekta je i održivi rast na području Mediterana, na temelju poboljšanog upravljanja i integrirane međunarodne suradnje u upravljanju zaštićenim područjima, što će se postići jačanjem kapaciteta za takvo upravljanje, povećanjem baze znanja i poboljšanom praksom.
Povećanje kapaciteta za upravljanje i umrežavanje relevantnih tijela nadležnih za upravljanje zaštićenim područjima postići će se provedbom aktivnosti za jačanje kapaciteta i pilot-implementacijom inovativne tehnologije za monitoring kvalitete vode temeljene na ICT-u. Inovativne i održive tehnologije i alati, kao rezultati ovog projekta, omogućit će upravljačkim tijelima zaštićenih područja bolje očuvanje bioraznolikosti i prirodnog ekosustava zaštićenog područja. Replikacija aktivnosti i rezultata (transfer znanja i tehnologije) počet će u okviru projekta, a njihova održivost i prijenos nakon projekta zajamčeni su stvaranjem suradničkih mreža između partnera.

 

Tijekom projekta predviđen je niz aktivnosti (Work packages – WP) koje bi trebale dovesti do boljeg očuvanja zaštićenih područja direktnim sudjelovanjem nadležnih institucija u projektnim aktivnostima, povećanja kapaciteta upravljanja u pet zaštićenih područja na Mediteranu na temelju razvoja integrirane metodologije upravljanja i umrežavanja, kao i implementacijom visoke tehnologije u sustav nadzora kvalitete voda koji će biti razvijen u sklopu projekta. Projekt će generirati jačanje integriranog menadžmenta, suradnje i umrežavanja između zaštićenih područja, kao i znatna poboljšanja u monitoringu i upravljanju vodama, što će rezultirati boljim očuvanjem kvalitete voda.

 

„Sudjelovanjem u ovom projektu i implementiranjem novih tehnologija NP „Krka“ želi ostvariti provedbu što boljeg i kvalitetnijeg monitoringa kvalitete voda“, zaključuje Šakić.
 

Iz kategorije: Vijesti