Datum objave: 27. Listopad 2017

Petar Baranović o zaštiti Jabučke kotline:Naknadna pamet akademika iz bijelog svijeta

Diana Ferić
Diana Ferić

Bilo je zanimljivo pratiti posljednjih dana svu silu oduševljenja koju su iskazivali razni, glede deklaracije o potrebi zaštite Jabučke kotline, napisao je Petar Baranović, stručnjak za ribarstvo, ribar i političar za portal morski.hr.

 

Silna euforija zbog činjenice da su deseci svjetskih znanstvenika potpisom stali iza ideje o zabrani izlova u kotlini, kao potezu koji će spasiti biološke resurse Jadrana. Sjajno, da u tome ima imalo vjerodostojnosti i iskrenosti…

 

Naime, nije problem Jabučke kotline odnedavno, dugo se svjedoči propadanju gospodarski najvažnijih vrsta, škampa i oslića, uz vapaj hrvatskih ribara, star puna dva desetljeća! Tražili smo mi gospodo, da se ne samo kotlina, već i ukupni prostor istočne strane Jadrana zaštiti, i to na najlegitimniji način, proglašenjem punog Gospodarskog pojasa! I gdje su tad bili svi ti silni akademici iz bijelog svijeta, sva ta sila znastvenih autoriteta i vertikala?!

 

Šutili su kao zaliveni i držali svojom šutnjom fenjer, dok se Jadran biološki uništavao… Sad, kad se nakon dugogodišnje inicijative i triježnjenja usijanih glava oformila ozbiljna zona zabrane u Jabučkoj kotlini, stigla je i njihova naknadna pamet. Jadno i licemjerno…

 

I za kraj, sad štitimo taj prostor i oporavljamo mu pripadajuću biocenozu, a što ćemo dušebrižnici s onim prostorom koji je sad pod povećanim ribolovnim naporom?! Jeste li spremni sad stati iza istine, ili će se ponovo pamet javljati naknadno?, kaže u svom osvrtu Baranović.
 

Iz kategorije: Vijesti