Datum objave: 26. Listopad 2017

Zbog "Agrokora" ponovno "ključa" u Saboru: Oporba stankama blokira sjednicu

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon pisanja Jutarnjeg lista o ugovoru o roll-up kreditu, Agrokor je opet unio nemir u saborske klupe. Oporba se zbog novih informacija odlučila na tzv fillebustering, odnosno nakon svake rasprave traže stanke o Agrokoru. Ne dođe li premijer Plenković u Sabor, što je njihov uvjet za prestanak stanki, SDP će zatražiti i njegov opoziv, piše tportal.


Ovdje je riječ o nekim novim okolnostima koje smo saznali jučer, a primjer ugovora o roll-up kreditu je primjer kolonijalnog odnosa prema Hrvatskoj i građanima. Strvinarski fond vuče sve najvažnije konce. Čemu onda služi izvanredni upravitelj i uprava, zašto je ovaj Sabor izglasao lex Agrokor i ovlasti upravi?', upitao je Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku.
Kazao je da će na sjednici istražnog povjerenstva, nakon što dođe Dinko Cvitan, tražiti da svjedočiti dođu Ante Ramljak i Martina Dalić. 'Borit ćemo se da se istina sazna', rekao je Lovrinović i ponovio da će opet predložiti oporbi bojkot Sabora bude li HDZ inzistirao na gašenju istražnog povjerenstva.

"Ova objava ugovora potvrđuje da je Plenkovićev povjerenik u Agrokoru itekeko bio u kontaktu sa strvinarskim fondom. Svašta smo vidjeli u posljednjih šest mejseci, no nismo vidjeli plan za spas 40.000 radnih mjesta, plan za restart Hrvatske', kazao je nakon stanke šef SDP-a Davor Bernardić.
'Agrokor je alfa i omega svih privatizacija', dodao je. 'Cijela priča oko Agrokora pokazuje da zakoni u Hrvatskoj ne vrijede jednako za sve. I zato je odgovornost Sabora i više nego velika. Ovo je još jedan dokaz da povjerenstvo treba nastaviti s radom', poručio je Bernardić.
'Ortački kapitalizam na najgorim osnovama, koji uništava materiju Hrvatske', rekao je Bernardić kazavši kako je ugovor sa strvinarskim fondom 'nacionalna veleizdaja'.

 

Ponovio je pitanja premijeru. 'Tko je lagao - Ramljak ili on? Ako Plenković ovo nije znao, onda mora smijeniti Ramljaka. A ako je znao, onda Plenković mora otići, jer ovo je izdaja nacionalnih interesa', poručio je šef SDP-a.
Nova saznanja pokazuju da sve što nam je prezentirano proteklih mjeseci ne stoji, poručio je Mostov Nikola Grmoja. 'Priča o stabilnosti ne stoji, lex Agrokor je zapravo ovim ugovorom jednim dijelom stavljen van snage', kazao je Grmoja.

 

Poručio je da s ostatkom oporbe moraju pronaći strategiju kako natjerati HDZ na istražno povjerenstvo. 'Nisam siguran da je bojkot najbolji put, jer HDZ to priželjkuje, da se ne govori o ovome u Saboru', rekao je Grmoja.
Zahtijevamo od predsjednika Sabora da se u petak uvrsti u dnevni red izmjena odluke o osnivanju povjerenstva', rekao je Grmoja, no predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je da će se ta točna na dnevnom redu naći na početku sljedeće sjednice, koja se očekuje tek za dva tjedna.
 

 

"Čudna je situacija da nakon 6 mjeseci oporba želi da Agrokor završi u stečaju, a 30.000 ljudi na cesti', poručio je HDZ-ov Josip Borić.
'Što se tiče Povjerenstva stav je vrlo jasan - Povjerenstvo radi, ima svoje zadatke i odluku i ovisi o tome što predsjednik radi. Ne znam čemu gatanje što će se desiti u datom trenutku. Jedino je HDZ konstruktivan u cijelom tom radu. Ima onih koji iskaču i svako jutro optužuju da je netko nešto kriv, nismo ništa krivi', rekao je Borić.

 

'Kreditni aranžman zaštiitio je sredstva poreznih obveznika, vjerovnici donose sve glavne odluke, izvanredna uprava se nalazi pod kontrolom vjerovnika, čemu miješanje i politike i biznisa. Pa netko je dao novac, i sada cijelo vrijeme propitujete zašto oni upravljaju svojim novcem', kazao je Borić.

 

Zakon propisuje da se izvanrednog povjerenika može smijeniti na prijedlog vlade, dodao je. 'Ugovor ne može biti iznad zakona. Nemojte stvarati nemir. Politizirate tamo gdje politike ne treba biti. Ugovor o financiranju ne ograničava prava Vlade', rekao je Borić.
'Pozivam vas, kolega Bernardiću, da izađete i kažete zašto želite Agrokor u stečaju', poručio je Borić.
Zastupnici su u najboljoj vjeri glasali za lex Agrokor, kazao je SDSS-ov Milorad Pupovac. 'Vlada je preuzela upravljački proces da zasutavi gubitak radnih mjesta. Vlada je preuzela to s namjerom da ne dođe do daljnje kontaminacije odnosa između različitih kompanija u hrvatskoj ekonomiji i imala je to kao snažne argumente da upravljačka prava od vlasnika preuzme. Ta upravljačka prava su predana izvanrednom povjereniku. Treba razjasniti jesu li upravljačka prava dovedena u pitanje. I ako jesu, je li za to dana suglasnost. Ako nije dana suglasnost, onda je jasno tko je za to odgovoran', kazao je Pupovac.
Postoje indicije da je netko motiviran posebnim interesima suspendirao dio tih upravljačkih prava koje je vlada prenijela privremenoj upravi, dodao je. 'Za čiji interes i s kojim posljedicama?', upitao je Pupovac.

Oporba stankama blokira rad Sabora

'S obzirom da je u tijeku izdaja nacionalnih interesa, zahtijevamo dolazak premijera Plenkovića ili potpredsjednice Dalić da daju odgovore na pitanja koja su se pojavila. Ukoliko se to ne desi, ako Plenković želi to ignorirati, mi ćemo nakon svake rasprave tražiti stanku', priprijetio je SDP-ov Gordan Maras nakon prvih stanki
U realizaciju plana oporba je krenula odmah. Nakon što je državni tajnik Josip Salapić predstavio zakon, stanke zbog Agrokora opet su zatražili SDP, Most i Ivan Lovrinović.

 

Prvi je nakon prve 'blokirajuće' stanke progovorio SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić. 'Ovo da se dogodilo bilo gdje osim u Hrvatskoj, u istom trenutku i po američkom i njemačkom pravu, i gospodin Ramljak bi završio u pritvoru, afondovi bi izgubili licencu', rekao je Hajdaš Dončić.
'

 

Mi moramo dobiti informaciju o ugovoru kojim se suspendira dio prava iz lex Agrokora. tu je ugrožen nacionalni interes i pravo anglosaksonskog derogira naše pravo', kazao je Mostov Miro Bulj.
Zatražio je da u Sabor dođe Plenković i kaže imaju li ikakav utjecaj nad izvanrednim povjerenikom. 'Zamolio bih i predsjednika Odbora za nacionalnu sigurnost da zbog ugroze gospodarstva sazov sjednicu i da predsjednica sazove Vijeće za nacionalnu sigurnost', rekao je Bulj.
'Zavladao je strah kod određenih struktura zbog istražnog povjerenstva', poručio je Ivan Lovrinović.
'

 

Što se tiče stanki, politika tuk na utuk, možemo ovako cijeli dan. Uopće se ne bojimo', poručio je oporbi HDZ-ov Josip Borić.
'Čije interese i koje interesne skupine vi ovdje predstavljate? Tko vas to zivka i govori da pitate ovo ili ono? Jesu li to neke banke kojima je isto ponuđeno da sudjeluju u kreditu pa su to odbile?', poručio je Borić na što mu je HSS-ov Krešo Beljak iz klupe povikao: 'Sram vas bilo!'
'Jeste li agenti nekih banaka?', upitao je Borić oporbu.

 

Sabor je nastavio raspravu o izmjenama Zakona o obveznim odnosima, a izlaganje je imao Mostov Tomislav Panenić.

Nakon njegovog izlaganja krenula je druga runda stanki. Zatražili su je SDP, Most, Ivan Lovrinović i HDZ. Tema je opet Agrokor.
'Još uvijek nismo dobili odgovor hoće li premijer doći u Sabor da razgovaramo o najvažnijoj temi koja se trenutno događa u Hrvatskoj. Očekujemo da dođe. Građani moraju znati i razumjeti da SDP ovo radi kako bi zaštiti nacionalne interese i da odgovore građanima. Hrvatska je nažalost ovakavom politikom premijera i HDZ-a izgubila dio suvereniteta. Hrvatska ne smije dozvoliti ponavljanje privatizacije', rekao je SDP-ov Gordan Maras nakon stanke.

 

Kako doznajemo, oporba sa stankama misli ići do kraja današnjeg zasjedanja. Ukoliko se premijer Plenković do 17 sati ne pojavi u Saboru i da odgovore na pitanja oporbe, SDP će pokrenuti pitanje opoziva premijera, neslužbeno doznajemo.
 

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: