Datum objave: 20. Listopad 2017

Inovacija u radu OHBP -a u Šibeniku:Uzorci krvi u epruvetama "lete" do laboratorija

Inovacija u radu OHBP -a u Šibeniku:Uzorci krvi u epruvetama "lete" do laboratorija
Diana Ferić
Diana Ferić

Objedinjeni hitni bolnički prijem u Šibeniku jedini od zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj ima zračnu poštu koja im je umnogome olakšala rad. Znatno je skratila put uzoraka krvi od njih do laboratorija i dobivanje rezultata analiza jer ih više ne moraju fizički prenositi na što su dnevno, kada se sve zbroji, gubili i do tri sata.

„Sada epruvete s uzorcima krvi stavimo u jednu kapsulu, zatvorimo ju i ona posebnim tunelom,  za svega šest sekundi, stigne do laboratorija. Kolegama u laboratoriju pozvonimo posebnim zvoncem da stiže krv i to je sve“, objašnjava nam princip rada zračne pošte Katarina Plenča, glavna sestra na tom odjelu šibenske Opće bolnice koja je velikim djelom zaslužna za tu inovaciju. Jednostavno, kapsulu s uzorcima krvi zrak usisa i ona poleti do laboratorija!


„ Mi bismo dnevno znali po 150 puta odlaziti do laboratorija kako bismo odnijeli krv pacijenata na analizu. netko će reći, pa neš ti kao da je to neka udaljenost. Nije, ali kad je morate prijeći toliko puta onda predstavlja problem. Ne znam što nam je bilo gore da uzorke krvi nosimo same ili da molimo rodbinu koja bi bila u pratnji pacijenata da ih oni odnesu jer tada bismo doživljavali različite neugodnosti. Čuli smo da u nekim bankama kao i u bolnicama u Europi postoji ta zračna pošta i zamolili smo našeg bolničkog inženjera da to ispita. On je brzo došao do jedne tvrtke iz Rijeke koja je vrlo poslovna i odmah su napravili sve što nam treba, a i naše ravnateljstvo je imamo razumijevanja i za to osiguralo novac“, ističe sestra Katarina.

Kada su se odlučili za zračnu poštu trebalo je odrediti gdje će je ugraditi kako bi im bila“na ruku“, a kako opet ne bi bila na prometnom mjestu da je svima dostupna, ali našli su odgovarajuće rješenje i za to.

Liječnici i medicinsko osoblje koji rade na Objedinjenom hitnom bolničkom pregledu, zbog prirode posla koji im svakog dana donosi nepoznate situacije u kojima moraju brzo reagirati primorani su u svemu tomu biti kreativni i inovativni.“ Objedinjeni hitni bolnički prijem ima malo bolnica u Hrvatskoj i tu ne postoji neku ispitani sustav rada. Na nama je da svakodnevno smišljamo rješenja kako bismo u datim okolnostima, pod pritiskom velikog broja pacijenata koji znatno prelazi naš kapacitet, bili što racionalniji . Pronalazimo rješenja kako bismo sami sebi olakšali posao“, kaže dr Nino Brajković, šef OHBP –a.

Zračna pošta je za sve na tom odijelu, pogotovu prvih dana, bila nepoznanica, ali su vrlo brzo uvidjeli veliku prednost: “ Ne mogu vam opisati koliko nas je to rasteretilo i koliko nam je olakšalo posao. Ja radim u smjenama i ne znam koliko sam puta prije znala ići do laboratorija i natrag. Sada samo stavimo krv u epruvete i pošaljemo ih zračnom poštom , a nalazi stignu znatno prije“, objašnjava sestra Tihana Ježina što potvrđuju svi njezini kolege zadovoljni zbog te inovacije u radu na OHBP-u.

Iz kategorije: Vijesti