Datum objave: 19. Listopad 2017

Udruga pomorskih kapetana Split:Oslobađajuća presuda Horvatinčiću je kontra zdravog razuma!

Udruga pomorskih kapetana Split:Oslobađajuća presuda Horvatinčiću je kontra zdravog razuma!
Diana Ferić
Diana Ferić

Udruga pomorskih kapetana iz Splita obratila se javnosti otvorenim pismom nakon što je sutkinja Maja Šupe u Šibeniku oslobodila Tomislava Horvatinčića odgovornosti za pomorsku nesreću u kojoj su smrtno stradali talijanski nautičari.


Pomorski kapetani pojašnjavaju kako se u svojoj analizi ne bave famoznom sinkopom jer ju uopće ne smatraju relevantnom za ovaj sudar. Ističu kako se "bez obzira na pritiske, neugodnosti i tužbe" osjećaju dužnima boriti za dignitet svoje profesije.
Kapetani navode kako je stajalište Sudskog vijeća, prema kojem "nepoduzimanje nikakvog manevra u zadnjoj fazi mimoilaženja na udaljenosti 250 metara od talijanske jedrilice, ide u prilog činjenici da je optuženik nakratko bio u nesvijesti" potpuno neprihvatljivo.

Horvatinčić je morao poduzeti nešto punih šest minuta prije sudara

"Najprije treba naglasiti da se nije radilo o mimoilaženju, već o križanju kurseva pri kojemu je talijanska jedrilica uživala prvenstvo puta, a manevar izbjegavanja je morao poduzeti skiper glisera i to (v. čl. 8 Pravilnika o izbjegavanju sudara na moru) "morao je izvršiti odlučno, pravodobno i onako kako to treba učiniti dobar pomorac (naš termin)", navode pomorski kapetani u otvorenom pismu.
Kapetani potom pojašnjavaju što je trebao napraviti dobar pomorac na Horvatinčićevu mjestu: "Dobar pomorac u ovom slučaju (jer glisira), već na udaljenosti od 4 do 5 milja, uzeo bi dalekozor da vidi kako se kreće jedrilica koja mu je na putu, ide li u istom pravcu, ili suprotnom, ili možda siječe njegov kurs. S obzirom na visinu oka motritelja na "upravljačkom pultu", na 3 milje udaljenosti mogao se vidjeti čitav trup jedrilice, dakle već tada, tj. cca 6 minuta prije sudara moglo se nedvosmisleno utvrditi činjenicu da se radi o križanju i da se "pramčani kut broda koji se približava znatnije ne mijenja" (v. čl. 7, pod a, Pravilnika), a što znači da postoji rizik sudara. Nakon te spoznaje "savjestan pomorac" ne bi odugovlačio, već bi pravodobno poduzeo potrebnu radnju. Tada bi eventualni nastup navodne sinkope bio bez posljedica. Radnju izbjegavanja (promjenu kursa u desno), a što je u našem slučaju bio dužan učiniti iz još jednog razloga, tj. zato da bi mogao zadržati istu brzinu (da ne uđe s 26 čvorova u područje ispod 300 metara od obale, jer je tu ograničenje maksimalne brzine 8 čvorova), sukladno čl. 8. izvršio bi odlučno i bez odlaganja, tako da onaj drugi (talijanska jedrilica) odmah primijeti da je "give way" (brod koji je dužan izvršiti manevar izbjegavanja sudara) prepoznao svoju obvezu. Dakle, pasivnost "give way" mogla bi opravdati navodna sinkopa koja bi trebala trajati barem 5 minuta. Kada bismo zanemarili odredbu čl. 2. (a to sud nikako ne bi smio, jer sudovi u svijetu kao mjerilo uvijek uzimaju postupanje "savjesnog pomorca"), pa pretpostavili da nije riječ o "dobrom", već, nazovimo ga tako - "neodgovornog pomorcu", tada bi potrebnu radnju izbjegavanja poduzeo barem dvije minute prije susreta (na udaljenosti od cca 1 milje, jer napomenimo, brzina približavanja je bila 30,0 čv odn. 15,4 m/s)."

Sud zauzeo stav u koliziji sa zdravim razumom

 

"Prema stajalištu sudskog vijeća tu je radnju trebalo poduzeti "na udaljenosti 250 metara od talijanske jedrilice", što bi značilo 16 sekundi prije prijetećeg sraza!? U tom momentu su brodovi već u položaju "opasne blizine" u koji se sukladno čl. 8 ne bi smjeli naći. Zar je moguće da sudsko vijeće može zauzeti stav koji je u koliziji s Pravilnikom, dobrom pomorskom praksom i zdravim razumom?" pitaju se pomorski kapetani.
"Skiper glisera je izjavio kako je smatrao da će se "normalno mimoići jedan kraj drugoga". Sud takvu izjavu prihvaća, premda je trebao prepoznati kako ova izjava pokazuje da on jedrilicu nije uopće vidio. Da je on jedrilicu stvarno vidio, do takvog zaključka (o mimoilaženju) ne bi mogao doći, zato što ne vidi isti već suprotni bok. Gliser je preko svoje desne strane gledao lijevi bok jedrilice (vidjeti priloženu skicu) i to pod istim pramčanim kutom (dokaz tome je da se sudar dogodio, nakon približavanja u nepromijenjenim kursevima). Isti pramčani kut znači sudar! I umjesto da u ovoj izjavi sud prepozna dokaz da duže vrijeme skiper nije bio na upravljačkom mjestu, sud ponavlja besmislicu o mimoilaženju. Da je u takvoj situaciji zaista bio na mostu, ako ne zbog drugoga, mijenjao bi kurs radi sebe, jer nije unaprijed mogao znati hoće li i on sam stradati", navode pomorski kapetani u svom otvorenom pismu, prenosimo s portala Index.hr.

 

Iz kategorije: Vijesti