Datum objave: 19. Listopad 2017

Kraj babljeg ljeta:Pripremite toplu odjeću jer slijedi pogoršanje vremena i zahladnjenje

Kraj babljeg ljeta:Pripremite toplu odjeću jer slijedi pogoršanje vremena i zahladnjenje
Diana Ferić
Diana Ferić

RAZDOBLJE stabilnog i iznadprosječno toplog te uglavnom suhog vremena uskoro završava. U većini ćemo krajeva ponovno imati kišu, uglavnom kratkotrajnu, a i temperatura će se sniziti na vrijednosti bliže prosječnima za ovaj period u listopadu, gdjekad prolazno i niže od njih, najavljuje Zoran Vakula za HRT.

Promjena ima i u dugoročnijoj prognozi.

Prognoza za listopad

Posljednjih je dana, pod djelovanjem polja povišenoga tlaka zraka, oborine bilo vrlo malo, većinom i nimalo. I do nedjelje će oborine uglavnom izostati, pa će mjestimice ovo biti jedno od u povijesti malobrojnih sasvim suhih razdoblja od 12. do 22. listopada. Ponegdje čak i bez ijedne kišne kapi. Na meteorološkoj postaji DHMZ-a na Marjanu iznad Splita posljednji se puta to dogodilo 1995. godine, i prije toga još samo u 4 listopada, a svakodnevni podaci postoje od 1948. godine. U zagrebačkome Maksimiru posljednji put još davnije, 1978. godine. I prije toga još samo 1968., 1965., 1959., i 1956., a svakodnevni podaci postoje od 1949. godine, ističe Vakula.

Ovi su dani u mnogim mjestima i kao malo koji ovog dijela godine po iznadprosječno visokoj najvišoj dnevnoj temperaturi zraka. Ostvare li se prognoze do kraja tjedna, za što postoji vrlo velika vjerojatnost, u Maksimiru će ovo biti prvi niz u povijesti mjerenja od 10 dana, od 12. do 21. listopada, s najvišom temperaturom zraka 20,0 °C i višom, a oko 20 °C bit će i u nedjelju, pri čemu je srednja najviša temperatura viša od ovogodišnje u istom razdoblju bila samo 2014. godine. Podjednaka iznimnost, blizu rekordne, bilježi se i drugdje u Hrvatskoj, primjerice, u Rijeci, Kninu i Splitu.

I premda će još iznadprosječno toplih dana u nastavku godine jamačno biti, poneki vjerojatno barem ponegdje već u sljedećem tjednu, ovako dugotrajno i toplo razdoblje, kakvo imamo od 12. listopada, i koje ćemo imati do kraja ovoga tjedna, ove se godine diljem Hrvatske gotovo sigurno više neće ponoviti. Što i ne treba čuditi, budući da je već druga polovina listopada.

Slijedi promjena - kiša, bura, zahladnjenje, u gorju i snijeg

Lagani pad tlaka i sve češći i osjetniji jugozapadnjak i jugo predznak su završetka djelovanja anticiklone u našem dijelu Europe i skore promjene vremena, s oborinama i zahladnjenjem. Prošlih smo dana od oborine imali samo mjestimičnu izmaglicu i rosulju iz niskih oblaka i magle, najčešće na zadarskom području, a već od sutra na Jadranu će biti i češće i zamjetnije oborine, osobito na sjevernom dijelu, piše tportal.

Iz kategorije: Vijesti