Datum objave: 11. Listopad 2017

Stipu Petrinu i primoštenske vatrogasce danas prima papa u Vatikanu

Stipu Petrinu i primoštenske vatrogasce danas prima papa u Vatikanu
Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon što su tri mjeseca čekali što će biti sa zamolbom  da pripadnici DVD-a Primošten za hodočašća u Vatikan osobno posjete papu Franju, njihova želja se napokon obistinila, piše portal Dalmacija danas.

Vođa puta koji je to sve zamislio je Josip Jadrijević, tamošnji predsjednik vatrogasnog društva. Jadrijević je na ovu ideju došao prije dvije godine te je o tome pričao s pokojnim zapovjednikom DVD-a Primošten. Nakon pogibije zapovjednika ta se želja nije obistinila sve do danas.

– Rekao sam svojim kolegama da ćemo mi to napraviti i da će se to dogoditi kad tad. Otprilike u petom ili šestom mjesecu sam kontaktirao s  mons. Jurom  Bogdanom, vojnoim ordinarijem , a prije je bio pri Svetoj stolici. On me uputio na don Marija Popovića, koji je inače bio papin prevoditelj u Sarajevu. On me uputio na neke stvari koje trebam pisati i uputio me na biskupa šibenskog mons. Tomislava Rogića da uputi jedno pismo prefekturi papinskog doma, što je on i učinio. Do današnjeg dana mi nismo znali što nas čeka, ali danas su nas zvali iz veleposlanstva pri Svetoj stolici i kazali nam da smo dobili Special zonu, znači deset vatrogasaca DVD-a Primošten posjećuje Vatikan. Već smo sada u Rimu, krenuli smo iz Splita danas zrakoplovom i tu nas je dočekao naš načelnik Stipe Petrina sa svojom suprugom. Sutra u 8 i pol imamo audijenciju na Trgu sv. Petra, a poslije audijencije načelnik i ja ćemo biti primljeni kod pape gdje ćemo mu uručiti prigodne poklone. – kazao nam je Josip Jadrijević.

Otkrio nam je koje su poklone pripremili za papu.

-Pokloni su redom: Gospa od Loreta izrađena od primoštenske čipke, vatrogasna kaciga hrvatske firme Akrapović na koje piše ime pape Franje i grb DVD-a Primošten, papinska kapica obrubljena primoštenskom čipkom. Zadnji dar je iz Splita. Jučer smo bili na Poljudu, na stadionu Bilih. Hajduk nam je dao dres koji nosimo papi. Pomolit ćemo se za Hajduka, nema druge. – otkrio nam je Jadrijević.

Evi i kako je doživio Rim:

-Rim je predivan, Vatikan je predivan. Mnoštvo hodočasnika je već tamo na vatikanskim ulicama. Papa Franjo izgleda ono što je rekao da će Vatikan biti dom svih to i ispunjava. Dosta izbjeglica i beskućnika spava unutar zidina Vatikana. Osiguranje je dosta veliko u Rimu, a kažu taksisti otkad je taj turizam došao u aktivu da je to česta pojava u Rimu i da su duge cijevi na ulici. Mi se osjećamo sasvim sigurno. Ovo je velika stvar za DVD Primošten jer mi idemo i u ime dosta društava za koje ćemo se pomoliti. Papi ćemo ispričati i koliko smo intervencija imali ovo ljeto i zamoliti ga da se moli za nas. Eto, papa nas prima, a neki nas ne primaju. Što reći?- zaključio je Jadrijević.

Iz kategorije: Vijesti