Datum objave: 09. Listopad 2017

Porezna uprava u čudu: Rezultati fiskalizacije nisu onakvi kakve su očekivali

Porezna uprava u čudu: Rezultati fiskalizacije nisu onakvi kakve su očekivali
Diana Ferić
Diana Ferić

Podaci iz fiskalizacije ne odražavaju makroekonomske pokazatelje", stoji u upozorenju Porezne uprave, a vezano za podatak o ovogodišnjoj turističkoj sezoni, a ugostitelji su smislili kako izbjeći plaćanje PDV –a, piše Index.hr
 

Podigli PDV s 13 na 25 posto

Naime, na posebnoj prezentaciji Porezne uprave ministru financija Zdravku Mariću prije 10 dana prezentiran je podatak kako analizirani podaci ukazuju da tijekom turističke sezone kroz podatke o fiskalizaciji nije došlo do očekivanog broja izdanih računa, kao ni iznosa računa!

U Ministarstvu financija vrlo su nezadovoljni tim podacima s obzirom na to da su podaci o ovogodišnjoj turističkoj sezoni mnogo bolji od onih o prošlogodišnjoj. Isto tako, čini se da izmjena Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, a koja je nastupila 1. srpnja ove godine, nije polučila očekivane rezultate. Naime, mali obveznici fiskalizacije postupak provode putem naplatnih uređaja.

No, najviše su nezadovoljni kako se promjena stope PDV-a u ugostiteljstvu nije odrazila na očekivane rezultate fiskalizacije. Podsjetimo, s početkom 2017. godine PDV je za ugostitelje narastao s 13 na 25 posto, a u sklopu por
 

Ugostitelji smislili kako izbjeći plaćanje PDV-a

Ugostitelji su, naime, iskoristili šansu da izbjegnu plaćanje PDV-a propisano zakonom. Jednostavno su počeli osnivati nove tvrtke, odnosno jednostavna društva s ograničenom odgovornošću (JDOO) kako bi ostali ispod praga za PDV, odnosno kako ne bi bili obveznici PDV-a. Porezna će, vidljivo je iz prezentacije, sada posebno pratiti tko je to od ugostitelja osnivao nove JDOO-ove da bi izbjegao plaćanje PDV-a.

U Ministarstvu financija nadaju se kako će povećanjem broja inspektora fiskalizacije ispraviti tu "anomaliju". Naime, prema novoj sistematizaciji rada predviđeno je 101 radno mjesto za inspektora fiskalizacije, a trenutačno ih ima 93.
 

Iz kategorije: Vijesti