Datum objave: 07. Listopad 2017

Dramatična akcija spašavanja petorice čeških nautičara na Kornatu sretno završila

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog brodoloma koji su doživjeli sinoć u Kornatima petorica čeških nautičara proživljavali su protekle noći dramu, a spašeni su oko pola noći. Nakon što im se brod oko 19 sati nasukao u uvali Bikarica na otoku Kornatu oni su se izvukli na obalu.

 

Policija ih je pronašla oko ponoći, ali je i akcija spašavanja bila dramatična i opasna zbog jake bure i nevremena na moru, kako je priopćila Marica Kosor, glasnogovornica Pu šibensko – kninske. U jednom trenutku se čak mislilo odustati, ali na kraju je cijela ekipa pokazala strašnu hrabrost i odvažnost i nastavila potragu. U spašavanju brodolomaca sudjelovala su tri policijska broda, liječnička ekipa te 10 pripadnika Hrvatske gorske službe za spašavanje. Nautičare su pronašli ispod suhozida, pothlađene, a jedan je bio lakše ozlijeđen. Prema prvim informacijama prije nasukavanja im je otkazao motor na jedrilici.

„Nitko se, osim policije, nije usudio ploviti po onakvom vremenu, a kada su dva broda šibenske pomorske policije – P-203 Krapanj i P-327 isplovila s devet pripadnika HGSS-a i liječničkim timom, shvatili su da zbog ekstremnih vremenskih uvjeta neće moći pristati na sjevernu stranu otoka gdje su se nalazili češki državljani, pa su morali brodom zaobići otok Kornat i pristati na južnoj strani . Kada su nekako uspjeli pristati i iskrcati se, pješice su po mraku krenuli u potragu za brodolomcima preko otoka i konačno ih pronašli. Bili su pothlađeni, ali živi. Jedna osoba bila je lakše ozlijeđena i sada se nalazi u šibenskoj Općoj bolnici, rekla nam je Kosor i dodala kako je u akciji sudjelovao i jedan brod zadarske policije“, ispričala je Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske novinarima.

 

„Spasitelji su cijelo vrijeme komunicirali s Česima mobitelom, a nakon što su ih konačno pronašli, trebalo se po mraku divljim stazama, preko kamenja i žbunja, vratiti na drugu stranu otoka i na nosilima do tamo prenijeti ranjenog Čeha. Petnaestak minuta iza ponoći, konačno su se ukrcali u policijske brodove i domogli kopna gdje su brodolomci zbrinuti, a spasitelji mogli nakon obavljenog posla odahnuti.“, doznaje ŠibenikIn.
Svi češki nautičari su muškarci srednjih godina, a jedrilica kojom su se nasukali unajmljena je u Biogradu.

Iz kategorije: Vijesti