Datum objave: 05. Listopad 2017

Stiže 2,7 europskih milijuna za tvrđavu svetog Nikole,u Vladi danas potpisan Ugovor

Stiže 2,7 europskih milijuna za tvrđavu svetog Nikole,u Vladi danas potpisan Ugovor
Diana Ferić
Diana Ferić

Potpisan je danas u Vladi RH Ugovor kojim iz EU fondova za izradu projektne dokumentacije za tvrđavu svetog Nikole stiže bespovratnih 2,6 milijuna kuna. Ta je tvrđava endavno uvrštena na na popis UNSECO-ve zaštićene baštine !

U prostorijama Vlade danas su Ugovor potpisale ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i Anita Babačić Ajduk, ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko - kninske županije koja je današnji dan nazvala novom stranicom u povijesti tvrđave svetog Nikole.

Dodijeljena sredstva bit će utrošena na izradu projektne dokumentacije neophodne za rekonstrukciju i sanacije Tvrđave, uređenje unutrašnjosti te pristupne infrastrukture . Cilj je što prije Tvrđavu učiniti sigurnom i dostupnom posjetiteljima, a velika je stvar što se tvrđavi neće dodavati nikakvi novi sadržaji. Bit će izrađen i detaljni Plana upravljanja.

 

- Tvrđava svetog Nikole, baš kao i cjelokupno zaštićeno područje Kanal – luka u Šibeniku jedan je od najistaknutijih simbola nedovoljno iskorištenih razvojnih potencijala našeg kraja. Njezinu obnovu, zaštitu i održivo korištenje sanjaju sve generacije Šibenčana. Određeni pomaci napravljeni su kroz projekt Turističke valorizacija Kanala svetog Ante, ali sama tvrđava i dalje je stajala nezaštićena i neiskorištena. Današnjim potpisivanjem ugovora mogu slobodno reći da je pokrenut kotač obnove koji se više ne može zaustaviti. Istina, put do cjelovite obnove bit će jako dug i zahtjevan i trebat će još dosta vremena i sredstava. Kako se tvrđava nalazi u zaštićenom području prirode, te je uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine, svaka aktivnost provodit će se uz strogi nadzor konzervatora i biologa, uz prethodna istraživanja i odobrenja „, istaknula je Anita Babačić Ajduk koja nikada ne zaboravi napomenuti i da je to rezultat timskog rada.

Zahvaljujući projektu koji je potaknula JU Priroda Šibensko – kninske županije ta se bastionska utvrda, izgrađena i 16. stoljeću prvi put temeljito istražuje pa stručnjaci dolaze i do sada nepoznatih spoznaja o njenom nastavku i „životu“ kroz  provijest.
 

Iz kategorije: Vijesti