Datum objave: 30. Rujan 2017

„4 godišnja doba za 3 klavira“ - svjetski uspjeh Matije Dedića i Mateja Meštrovića

„4 godišnja doba za 3 klavira“ - svjetski uspjeh Matije Dedića i Mateja Meštrovića
Diana Ferić
Diana Ferić

Matija Dedić kao sudionik projekta pijanista i skladatelja Mateja Meštrovića „4 godišnja doba za 3 klavira“ zajedno s pijanostom Hakanom Alijem Tokerom postiže svjetski uspjeh nakon što je američka diskografska kuća "Navona Records" objavila njihovu svježu, energičnu i umjetnički nadahnutu verziju slavnog Vivaldijevog djela „Četiri godišnja doba“.

Riječ je o iznimnom uspjehu hrvatskih glazbenika koji su na specifičan način protumačili i odsvirali Vivaldija. Začetnik projekta je Matej Meštrović koji, kako na svojoj internetskoj stranici donosi „Navona Records" "poput vihora donosi novo čitanje popularnog Vivaldijeva djela. Zajedno s Matijom Dedićem i na tri klavira te harmonici, Meštrović preispituje Vivaldijeve koncerte, a njegov rad je puno više od obične transkripcije".

Meštrović je četiri najpopularnija Vivaldijeva violinska koncerta Meštrović transkribirao za tri klavira tako što je iščitao kroz balkanske i romske ritmove i dao im jazzerski štih. Meštrović i Alli Toker sami sviraju po jednog stavka “Ljeta”, a Dediću stavak “Zime”.

CD „4 godišnja doba za 3 klavira“ globalno distribuira tvrtka Naxos, a najavljuje se i hrvatska turneja Meštrovića, dedića i Ali Tokera na kjojoj će kao poseban gost nastupiti i američki pijanist i kompozitor Matthew Mayer, vlasnik web stranice Solopiano na kojoj je Meštrovićev prethodni album "My Face Music Book" nagrađen Albumom godine u kategoriji klasične glazbe.

Kako zvuče Dedić, Meštrović i Ali Toker u svojoj reinterpretaciji Vivaldijevog remekdjela „Četiri godišnja doba“ može se čuti (i vidjeti) na video spotu „4 godišnja doba za 3 klavira“ u kojem je njihova nadahnuta interpretacija ilustrirana prizorima najljepših dijelova Hrvatske.

Fotografije:
TZ Grada Dubrovnika i Navona Records
 

Iz kategorije: Vijesti