Datum objave: 28. Rujan 2017

20. DANI LATINSKOG IDRA: Nezaboravni trubadurski đir na Večeri domaće riči u Murteru

20. DANI LATINSKOG IDRA: Nezaboravni trubadurski đir na Večeri domaće riči u Murteru
Diana Ferić
Diana Ferić

Trubadurski đir održan sinoć u sklopu Večeri domaće riči na 20. Danima latinskog idra i Murteru kojeg je organizirao murterski bard Vedranko Šikić Balara pretvorio se u spontani trubadurski festival na kojem je publika uživala u emotivnoj poeziji i izvedbama istinskih trubadurskih himni voljenom zavičaju, svome mistu i gradu, običajima, nostalgiji i ljubavi.

Trubadurski Đir održan je na Staroj pijaci u starom selu, a nastupili su trubaduri Mate Skračić, Tony Dadić, Josip Bašić, Igor Lokas, Marinko Miše, Svetin Milutin Mačak, Boris Erceg, Tomislav Šimić Šašo, Kristijan Goja Kike, Joso Gracin i Zoran Košuljandić te domaćin Vedranko Šikić Balara.

Povod za nastup specifičnih šibenskih trubadura, pjesnika koji sami uglazbljuju svoje stihove i izbode vlastite skladbe duboko ukorijenjene u stoljetnu trbuadursku tradiciju bili su nedavni revijalni koncert i javno snimanje dokumentarnog filma HTV-a o fenomenu šibenskog trubadurstva koji su održani u Zlarinskom prolazu pored crkve sv. Nikole u Šibeniku.

-Bila je to večer za pamćenje puna iskrenih emocija, suptilne poezije i neočekivano lijepe glazbe bilo je neizbježno da tu istu večer ponovimo u Murteru i to upravo na Večeri domaće riči, kazao nam je Vedranko Šikić Balara.

Program je vodio Nikola Urukalo, a o fenomenu šibenskog trubadurstva, trubadurima i trubadurskoj tradiciji govorio je novinar i publicist Stanko Ferić, urednik časopisa "Volim Šibenik", koji je otkrio da na šibenskom području živi i stvara više od 20 trubadura te da je Šibenik hrvatska metropola trubadura, trubadurske tradicije i uglazbljene poezije koja predstavlja ideal čiste ljubavi prema ženama, ženskoj ljepoti, svome gradu i zavičaju. Ova rečenica jedan je od neočekivanih, ali možda i najvažnijih, otkrića do kojih se došlo tijekom referendum o najljepšoj šibenskoj pjesmi svih vremena koji je bio provođen tijekom 2105. i 2106. godine.

Iznenađenje večeri bio je nastup neobičnog pjesnika Nene Bilušića Dečka čiji su zavičajni stihovi oduševili sve prisutne.

Sinoćnji trubadurski đir u Murteru bio je iznimno zanimljiv glazbeni događaj tijekom koje ge publika uživala u izvrsnim skladbama, ali i neočekivanoj šarolikosti stihova i glazbenih formi te osebujnosti trubadura koje povezuje tek isti osjećaj ljubavi i emotivne nostalgije kojom zrače i osvajaju srca i duše svih koji su ih imali privilegiju čuti.
 

Iz kategorije: Vijesti