Datum objave: 27. Rujan 2017

Neki tvrde da je slučaj AGROKOR prerastao mogućnosti DORH -a

Diana Ferić
Diana Ferić

Prošlo je gotovo pola godine otkako je potvrđeno da policija provodi izvide u Agrokoru. Obruč se steže, u petak se objavljuje izvješće revizora, nakon čega će DORH procijeniti postoje li osnovane sumnje za kazneni progon Ivice Todorića i bivših čelnih ljudi koncerna. Naši sugovornici upozoravaju - slučaj Agrokor prerastao je hrvatske mogućnosti i DORH nema kapaciteta za ono što bi mogao postati najveći pravosudni proces u našoj povijesti. A rezultati tog procesa mogli bi uzrokovati ozbiljne političke, gotovo tektonske poremećaje. Kao prva žrtva, mogla bi pasti sama Plenkovićeva vlada , prenosimo s tportala.

 

Dok javnost čeka objavu revizorskog izvješća iz kojeg bismo trebali doznati koliki je gubitak generirao koncern 2016. i je li tadašnja uprava na čelu s Todorićem frizirala izvješća, sam Todorić krenuo je u žestoku ofanzivu. Dok javnosti na dnevnoj bazi iznosi svoju stranu priče, oštro optužujući vladajuću garnituru za zločinačko udruživanje i otimačinu, Todorić se, prema nepotvrđenim informacijama, sastaje s međunarodnom odvjetničkom kremom, imenima zbog čijih se referenci može smrznuti gotovo svaki odvjetnik u Hrvatskoj.

Najava je to nečega što bi se moglo pretvoriti u najveći pravosudni proces u hrvatskoj povijesti koji bi mogao prerasti kapacitete domaćeg pravosudnog aparata.
Tu je prije svega DORH. Iako nas je još u proljeće glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan uvjeravao da su oni spremni na to i kako nisu potkapacitirani, jedan od Cvitanovih prethodnika, Krunislav Olujić, za tportal je kazao da Državno odvjetništvo nije doraslo slučaju Agrokor.
'Nema DORH kapaciteta, a to potvrđuje činjenica da je Vlada za vještačenje dala svega pet milijuna kuna. Taj iznos je minoran za ukupne potrebe vještačenja bilanci i sastavljanje izvješća koje bi trebalo ustvrditi je li Todorić prikrivao financijsko stanje Agrokora i krivotvorio dokumente. DORH nema tih kapaciteta, a Todorić će angažirati najveću odvjetničku kremu koja će im se uspješno suprotstaviti', smatra Olujić.

 

Napominje, ako se DORH u ovom slučaju ne može pokriti sredstvima koja su mu namijenjena iz državnog proračuna te ako Vlada pušta dodatna sredstva samo za slučaj Agrokor, onda je riječ i o političkom progonu.
Prema medijskim špekulacijama, Todorić se od izbijanja krize rijetko nalazi u Hrvatskoj. Navodno dio vremena provodi u Beogradu, u kojem boravi i njegova kći Iva Balent s obitelji. Prema drugim medijskim napisima, trenutno se nalazi u Londonu. Ako i dođe do pokušaja njegova uhićenja, moguće je da će biti nedostupan hrvatskim vlastima.

 

'Na taj način čini mi se da predmet Agrokor, koji je trebao biti gospodarsko pitanje, postaje prvorazredno pravno i političko pitanje s posljedicama neslućenih razmjera koje bi mogle rezultirati padom Plenkovićeve vlade', zloslutno zaključuje Olujić.
Slučaj Agrokor neće dotaknuti samo aktualnu političku garnituru. Da, stvar će krenuti od revizorskog izvješća za prošlu godinu, od kojeg će 'svi pasti u nesvijest', tvrdi naš izvor iz pravosudnih krugova. No nakon toga slijedi demontaža političara koji su utjecali na rast koncerna. Od ovih aktualnih pa unazad sve do 90-ih, kaže naš izvor te se slaže s tezom da pravosuđe nema kapaciteta za ovaj slučaj koji bi mogao trajati godinama, ako ne i desetljećima.
 

"To će biti tektonski poremećaj. Prvo ide revizorsko izvješće, a onda je pitanje hoće li se odmah ići na uhićenje Todorića. U drugom krugu, kada se ispitaju svjedoci, na red dolazi politika, od aktualnijeg perioda pa unazad', smatra.
Ako dođe do procesa, Todorić bi mogao odgovarati za cijeli niz kaznenih djela iz spektra gospodarskog poslovanja: 'Tu su štetni ugovori, nesavjesno poslovanje, nanošenje štete tvrtki, krivotvorenje bilanci, a pitanje je je li bilo i štete po državni proračun', nabraja naš izvor. Za ova kaznena djela zapriječene su višegodišnje zatvorske kazne.

 

FOTO.tportal


 

Iz kategorije: Vijesti