Datum objave: 26. Rujan 2017

Kapetan Dragan dobro prošao-za ratne zločine dobio 15 godina zatvora

Kapetan Dragan dobro prošao-za ratne zločine dobio 15 godina zatvora
Diana Ferić
Diana Ferić

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, nepravomoćno je osuđen na 15 godina zatvora za ratni zločin. Ako se pita hrvatske političare - kazna je premala, kako su neki obavili na društvenim mrežama.
Prema optužnici, Vasiljković je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Na teret mu se stavlja da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Vasiljković je, prema optužnici, tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.
 

Iz kategorije: Vijesti