×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/25108
Datum objave: 10. Rujan 2017

Završna večer FALIŠ -a: O ljevici na vlasti i "spašenom" spomeniku Fridrichu Engelsu

Završna večer FALIŠ -a: O ljevici na vlasti i "spašenom" spomeniku Fridrichu Engelsu
Diana Ferić
Diana Ferić

Najveći uspjeh Združene ljevice u Sloveniji je to što je vratila u Sloveniju riječ socijalizam, a nadam se da će se to dogoditi i u Hrvatskoj, kazao je jedan od vođa tog pokreta Grega Ciglar na okruglom stoji pod nazivom „Da li je ljevici dopušteno vladati?“ koji je održan večeras, zadnjeg dana Festivala alternative i ljevice u Šibeniku i zaradio snažan pljesak publike. „Demokratski socijalizam nije vraćanje u prošlost nego novi pokret, a iz prošlosti uzimamo ono što je bilo dobro. Mi smo jedina politička opcija koja može Sloveniju pokrenuti prema boljem životu“, kazao je.

 

Tu je reakciju publike primijetila i kasnije komentirala Rada Borić koja je također sudjelovala na tom okruglom stolu u ime koalicije „Zagreb je naš „, koja participira u Skupštini Grada Zagreba kazavši kako je za osudu to što smo neke pojmove i riječi jednostavno izbacili iz svog jezika i one se ne spominju. Za nju, kako je jasno istaknula, vrijeme ljevice tek dolazi.

 

Najveća zasluga i očito privlačnost FALIŠA, jer, sve tri večeri trg zvan Mala loža je bio dupkom pun, upravo je to što se na njemu razgovara o pojmovima poput kapitalizma, socijalizma, Oktobarske revolucije, radničke klase, ljevice, Karla Marxa, Fridricha Engelsa koji se u svakodnevnom javnom životu i u medijima posljednjih 27 godina rijetko ili uopće ne spominju.

 

Večerašnji okrugli stol o ljevici i upravljanju društvom bio je internacionalan jer su na njemu sudjelovali i predstavnici grčke Syrize koja je na vlasti u toj državi te španjolskog Podemosa koji ima šest zastupnika u parlamentu te države i vlast u Madridu i Barceloni. Svi oni iznijeli su iskustva o tomu kako je njihova lijeva opcija postala politički faktor, na vlasti ili u opoziciji i na koji način su pridobili povjerenje naroda i što su u toj poziciji uspjeli napraviti.

 

U sve četiri države ponovilo se isto, a to je da su se klasične lijeve stranke poput socijaldemokracije odnarodile, otuđile od naroda i vodile politiku „odozgo“ što je otvorilo prostor za djelovanje nove ljevice. Svugdje su problemi slični – siromaštvo, korupcija, klijentelizam, povezanost vlasti, bankarskog sektora i medija; u Hrvatskoj i Sloveniji privatizacija odnosno pljačka.
Po riječima Rade Borić bitno je da građani vide da ste autentični i nepotkupljivi i na ste među njima i slušate njihove potrebe i ono što njih zanima. Političkim opcijama koji u takvoj situaciji dođu na vlast poput Syrize i Podemosa važno je pokazati da su drukčiji i mijenjati sustav što, u svakom slučaju nije lako, jer je neoliberalizam formirao administraciju odnosno birokraciju prema svojim potrebama.

FALIŠ je završio i pomalo na zabavan način, intervjuom s Philom Collinsom, britanskim angažiranim umjetnikom, čovjekom koji je srušeni i prepolovljeni spomenik Fridricha Engelsa iz Ukrajine vratio u Manchester, grad u kojem je taj, uz Karla Marxa, tvorac ideje komunizma napisao svoje prvo djelo „Položaj radničke klase u Engleskoj“ osupnut uvjetima u kojima su radnici radili u tvornici njegovog oca. Dok on to nije napravio u Manchesteru nije postojao niti jedan znak da je Engels u njemu živio i radio.

 

- Kada su se spomenici i kipovi počeli rušiti, kada je njegov raspolovljeni spomenik završio na neko polje u Ukrajini shvatio sam da je to pravo vrijeme da ga donesem u Manchester. U Ukrajini sam zatekao uklonjene spomenike koji su simbolizirali bivši SSSR, odbačene, ali u blizini mjesta na kojima su se nalazili. Ukrajinci su mi pola u šali pola u zbilji rekli da su ih ostavili tu jer „nikad se ne zna što će se događati“, -ispričao je Collins u razgovoru s novinarom i publicistom Juricom Pavičićem.  Zanima ga, otkrio je, veza između  vremena kada je Engels stvarao i pisoa o radničkoj klasi i radničke klase u Velikoj Britaniji danas. Prikazani su i inserti iz njegovog dokumentarnog filma koji prikazuje putovanju Engelsovog spomenika od Ukrajine, preko njemačkog Wuppertala u kojem se Engels rodio do Manchestera i istodobno prati priče stanovnika Manchestera koji su ili nezaposleni ili teško žive i čiji položaj nije puno različit o onog u kakvom su bili radnici o kojima je pisao Engels. Oni imaju Ugovore o radu koji im ne jamči da će, ako rade danas, imati posoa i sutra.

U Manchesteru je njegov spomenik postavio na otvoreni javni  korporativni prostor kako bi vidio kako će građani na njega reagirati i kakve će socijalne akcije isprovocirati.

 

Phil Collins, rođen 1970, jedan je od najintrigantnijih britanskih umjetnika današnjice. Njegov prvi umjetnički video nastao je 1999. tijekom Kosovske krize, a potom je 2002. putovao u Bagdad gdje je netom prije početka Iračkog rata snimio tzv. Baghdad Screen Tests. Njegov najpoznatiji rad je Reality show They Shoot Horses (2004) snimljen s devet Palestinaca u Ramali.

Publici je večeras približio i stanje u Velikoj Britaniji i ambivalentan status Margaret Tacher koja je slavljena na jugu, a na sjeveru i u Škotskoj je omražena.napomenuo je kako je danas najvažniji izvozni proizvod Velike Britanije zabavna industrija, ali u njoj s eprikazuju samo kraljevi, dvorci i internati, ali ne i život radničke klase koji smo imali prilike upoznati u kultnoj seriji "Mućke" ma koju je Pavičić podsjetio.

Iz kategorije: Vijesti