Datum objave: 07. Rujan 2017

Hrvatska ima tri milijardera i više od 200 milijunaša,pogledajte tko su

Diana Ferić
Diana Ferić

Najbogatija petina bogataša u Hrvatskoj raspolaže sa 96 posto  bogatstva! Prema podacima objavljenim u Forbesu, kriza u Hrvatskoj stvorila je tri milijardera i 250 milijunaša. Visoko mjesto, sedmi na listi, zauzeo je Veljko Župan, vlansik šibenskog Solarisa i drugih hotela.

Hrvatskih TOP 50!

1. Ivica Todorić – formalno

2. Obitelj Lukšić – sa 1,46 milijarde kuna na drugom je mjestu najbogatijih Hrvata. Imovina im se procjenjuje u milijardama dolara. Procjenjuje se da su Andrónico Luksic i njegova obitelj stekli 4 milijarde američkih dolara, te su prema časopisu Forbes bili na 132. mjestu po bogatstvu. Najveći su investitori u hrvatski turizam. Njihovo poslovanje u Hrvatskoj krenulo je kada pokojni Andrónico Lukšić kupio Karlovačku pivovaru koju je kasnije prodao Heinekenu. Preuzeli su i Štrokove luksuzne hotele čime je Lukšić Grupa postala druga najveća hrvatska turistička tvrtka s ukupno 25 tisuća kreveta.

3. Emil Tedeschi, karijeru je započeo 1989 godine u očevoj tvrtki, dok je diplomirao na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta 2012 godine. Sa oko 1,28 milijardi kuna bogatstva, vlasnik Atlantic Grupe nalazi se na trećem mjestu liste najbogatijih Hrvata. Prošle godine ostvarili su prihode od prodaje u iznosu od 5,05 milijardi kuna. Dobit prije kamata i poreza iznosi vrtoglavih 424,6 milijuna kuna. Također su ugovorili kredit od 5.000.000 eur-a od Europske banke za obnovu i razvitak namijenjen unapređenju energetske i resursne efikasnosti operativnog poslovanja Atlantic Grupe u Srbiji.

4. Obitelj Besnier sa 843 milijuna kuna na četvrtom su mjestu liste najbogatijih u Hrvatskoj. Vlasnici su Lactalisa u Francuskoj i Dukata u Hrvatskoj, koji im je prodao najpoznatiji hrvatski vozač Luka Rajić. Tijekom 2013. godine preuzeli su i 100 posto dionica Ljubljanskih mlekarni. Time je Lactalis znatno ojačao svoj položaj u regiji. Lactalis Grupa zapošljava 56.000 radnika u 61 zemlji, a ima organiziranu proizvodnju u 192 proizvodnih pogona u 34 zemlje diljem svijeta, od kojih je 64 pogona u Francuskoj. Lactalis Grupu vodi obitelj Besnier još od 1933. godine, točnije već treću generaciju.

5. Peti na listi najbogatijih Hrvata je Ante Vlahović sa svojih 539 milijuna kuna. Vlahović je predsjednik Uprave Adris Grupe i njezin najveći dioničar. Rođen je 1950. u Metkoviću. Odrastao je u mjestu Komin u dobrostojećoj obitelji. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Preselio se u Rovinj, odakle mu je supruga. U bivšoj Tvornici duhana Rovinj (TDR) zaposlio se kao ekonomist, a zatim je godinama bio komercijalni direktor. Na čelo tvrtke došao je 1994. godine. Adris Grupu čine dvije strateške poslovne jedinice; duhanska i turistička.

6. Na šestom mjestu liste bogatih je Anđelko Leko, HUP Zagreb sa 389 milijuna bogatstva, čime se popeo za dva mjesta naprijed na listi najbogatijih Hrvata a bogatstvo mu se u ovo krizno vrijeme povećalo za čak 50 milijuna kuna. 1959. godine Leko se najprije zaposlio kao konobar u „Pivovari“ u Ilici. Postupno se uspinjao te je kraj socijalizma dočekao kao generalni direktor HUP-a Zagreb.

7. Sedmi na listi je kvarnerski tajkun Veljko Župan sa bogatstvom od 348 milijuna kuna. Uspinje se sigurnim koracima koji zasigurno uzrokuje i zavist mnogih. Na listi najbogatijih pomaknuo se za četiri mjesta sa 143 milijuna kuna u dionicama. Prvu privatnu tvrtku za opremanje u ugostiteljstvu i hotelijerstvu Župan je osnovao 1988. godine. Danas se u sklopu Ugo grupe nalazi osam hotela, a Župan je jedan od pet najvećih hrvatskih hotelijera.

8. Plinio Cuccurin, član je Uprave rovinjske Adris Grupe. Na Forbesovoj listi bogatih spustio se za dva mjesta. Bogatstvo mu trenutno iznosi 341 milijun kuna. Poslovnu karijeru, što je zanimljivo, Plinio Cuccurin počeo je s 15 godina – kao berač bresaka, potom je radio kao konobar, a za vrijeme studija tri je godine vodio turističku zajednicu u Balama.

9. Deveti na listi je Marinko Zadro, predsjednik Nadzornog odbora šećerane Viro. Rođen je 8. veljače 1941. u Grudama u Bosni i Hercegovini. Po struci je diplomirani inženjer tehnologije. Bio je dugogodišnji direktor tvornice šećera u Sremskoj Mitrovci, a cijeli radni vijek posvetio je djelatnostima vezanima uz šećernu industriju. Poznaje cijeli proces od uzgoja i proizvodnje šećerne repe do same prerade što predstavlja veliko iskustvo i akumulirano znanje. Vlasnik je tvrtke EOS-Z d.o.o.

10. Slijedeći na listi bogatih je još jedan član Nadzornog odbora Vira, Dražen Robić sa 233 milijuna kuna bogatstva. Rođen je 6. veljače 1966. godine u Zagrebu. Na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu diplomirao je 1989. čime stječe zvanje inženjera naftnog rudarstva. Tri godine kasnije osniva tvrtku Robić d.o.o. specijaliziranu za uvoz, prodaju i proizvodnju prehrambenih proizvoda i pića. Tvrtka Robić preuzela je 2000. godine Tvornicu šećera Virovitica u stečaju u partnerstvu s tvrtkom EOS-Z. Godinu dana kasnije osniva tvrtku Naturalis koja se bavi proizvodnjom prirodne izvorske vode Cetina.

11. Mirko Grbešić jedanaesti je na listi najbogatijih sa bogatstvom procijenjenim na 171 milijun kuna. Rođen je 11. kolovoza 1960. u Širokom Brijegu. I on je svoj poslovni uspjeh počeo s trgovinom. 1989. godine osnovao je tvrtku Mepas d.o.o. koja se bavila proizvodnjom i prodajom mesa, te ubrzo postala jedna od najjačih u toj branši u Hercegovini. Potom se počeo baviti uvozom i distribucijom hrvatskih i stranih brandova u Bosni i Hercegovini. Kupio je osječki Kandit za šest milijuna eura. Grbešić je također vlasnik Maraske i Brodomerkura.

12. Dvanaesti na listi najbogatijih čije se bogatstvo znatno povećalo je i šef Vindije Dragutin Drk. On se popeo na ljestvici bogatih za pet mjesta i za 34 milijuna kuna te mu sada bogatstvo iznosi 163 milijuna kuna. Drk se 1961. godine zaposlio u Gradskoj mljekari Varaždin (kasnija Vindija) koja je tada imala 20-tak zaposlenih, na mjestu poslovođe. Od 1961. do 1965. uz rad studira ekonomiju. Direktorom postaje 1965. i na toj dužnosti je do danas. Očigledno mu ide više nego dobro!

13. Na nesretnom broju 13 nalazi se sretna obitelj Pipunić sa 163 milijuna kuna bogastva. Marko Pipunić osnovao je tvrtku „Žito“ 1992. godine. To trgovačko društvo bavi se trgovinom ratarskim kulturama i repromaterijalom potrebnim za ratarsku proizvodnju. Kada je počeo s radom imao je dva zaposlena, kapital od 50 tisuća eura i godišnji prihod od oko pola milijuna eura. Danas je vlasnik gotovo ciijelog bivšeg Industrijsko poljoprivrednog kombinata Osijek, PPK Valpovo, PPK Orahovica, sedam velikih silosa i mlinova, osječka šećerane a 2013. postao je vlasnik i Tvornice ulja Čepin.

14. Branko Zec, suvlasnik Adris Grupe sa 162 milijuna kuna četrnaesti je na listi bogatih. Slovi kao jedan od najsposobnijih financijaša u zemlji. Cijelu karijeru izgradio je u Adris Grupi i Tvornici duhana Rovinj. Njegovo ukupno bogatstvo nije pretežito u novcu nego u paketu dionica koja mu donosi vrlo veliku dividendu, skoro 4,9 milijuna prošle godine.

15. Lada Tedeschi Fiorio, sestra slavnog Emila Teschija šesnaesta je na listi sa 148 milijuna kuna osobnog bogatstva. Većinu radnog vijeka provela je u Adris Grupi gdje je prošla sve faze razvoja kompanije. Osim što je vlasnica dionica, ona je potpredsjednica Nadzornog odbora Adris Grupe i u sudjeluje u upravljanju. Njezino se bogatsvo u dionicama povećalo za 19 milijuna kuna.

16. Obitelj Artuković, većinski su vlasnici Francka i sa 156 milijuna kuna bogastva nalaze se na 15. mjestu Forbesove liste bogatih. Vlasnici su i tvrtke Ivero konzalting koju je 2011 godine preuzeo Franck. Franck je preuzeo i splitsku Tombiju proizvođača kave Gloria.

17. Obitelj Pivac, točnije hotelijeri Tonči, Ivica i Neven Pivac svoje su bogatstvo udvostručili i sada broji 108 milijuna kuna. Obitelj Pivac krenula je sa prvim mesarskim obrtom koji je osnovan 1952 godine a u kojem su proizvodili sušeno meso po recepturi koja se prenosila s generacije na generaciju. Danas su jedna od najvećih mesnih industrija u Hrvatskoj u kojoj zapošljavaju više od 800 ljudi.

18. Anton Pokrajac sa svojih 107 milijuna kuna nalazi se na osamnaestom mjestu liste bogatih. Svoje bogatstvo, također može zahvaliti Adris grupi. On je pao sa 13. mjesta na 18. Što ne čudi s obzirom da je pao i prihod Adris grupe koja je preuzela Croatia osiguranje.

19. Na devetnaestom mjestu sa 93 milijuna kuna bogatstva nalazi se broker Marijan Palić, koji je nažalost nesretno preminuo u ožujku 2014 godine. Njegovo društvo Auctor u kojem je Palić bio osnivač i član Uprave u prvih je šest mjeseci prošle godine ostvarilo dobit od čak 5,6 milijuna kuna.

20. Ksenija Juhn Bojađijev, do 2011 godine članica Uprave SN Holding na dvadesetom je mjestu na listi bogatih sa 81 milijun kuna. S partnerom Darkom Ostojom bila je tijekom devedesetih jedna od najvažnijih likova domaćeg poslovnog svijeta, no onda je ljubav pukla pa su i bogatstvo podijelili. Do razdora je navodno došlo u sukobu zbog Liburnija Riviera Hotela.

21. Na dvadesetprvom mjestu je Frane Skoblar najveći pojedinačni dioničar Turisthotela sa 74 milijuna kuna bogatstva u dionicama. Prvi čovjek jedne od najboljih domaćih tvrtki uspješnim je poslovanjem povećao i svoje vlastito bogatstvo za dvadesetak milijuna kuna tijekom 2013 godine i na listi bogatih popeo se za čak šest mjesta.

22. Alexander Hrkač direktor je grupe Eseker grupe d.o.o., bivši policajac, a sada milijunaš sa 69 milijuna kuna bogatstva. Zbog oduzimanja dozvole za rad od Hrvatske je potraživao čak 40 milijuna kuna.

23. Vlasnik Mlinara Mato Škojo „težak“ je 66 milijuna kuna. Prvu je tvrtku osnovao sa 24 godine a danas je vodeći poduzetnik u regiji. Njegov Mlinar ima 170 poslovnica u Hrvatskoj, sedam u Mađarskoj, 14 u Sloveniji u kojima zapošljava 1700 ljudi. Rast njegova bogatstva počeo je 1994 godine kada je osnovao tvrtku Alastor koju je 2002 godine prodao Todoriću zajedno sa 15 supermarketa koje je Alastor posjedovao, a Škojo se okrenuo hotelijerstvu.

24. Georg Elitz, predsjednik Uprave Valamar Adria holdinga sa 60 milijuna kuna nalazi se na dvadesetčetvrtom mjestu. Tijekom 2013 godine Valamar Adria holding ostvario je rast ukupnih poslovnih prihoda za 7,6 posto na ukupno 1,063 milijarde kuna što ukazuje i na novi porast bogastva predsjednika Uprave.

25. Na 25. mjestu nalazi se Enver Moralić sa bogatstvom od 59 milijuna kuna. Moralić je vlasnik Kutjeva a njegovo bogatstvo se najviše procjenjuje prema dionicama, međutim informacije ukazuju na to da se prijatelj Stjepana Mesića već nekoliko godina zapravo bori s dugovima. Prema njegovim navodima prvi milijun dolara zaradio je još u prve dvije godine karijere kada je radio s petrokemijskim proizvodima.

26. Ante Barić predsjednik Uprave Vestiga Hospitality Consulting nalazi se na 26. mjestu na listi milijunaša sa bogastvom od 56 milijuna kuna.

27. Dvadesetsedmi po redu, na listi je financijski mešetar Darko Ostoja sa bogastvom od 56 milijuna kuna.

28. Dubravko Grgić vodeći je dioničar Grupe Agram. Bogatstvo mu se mjeri u cifri od 55 milijuna kuna.

29. Stanko Damijanić stekao je bogatstvo vrijednosti 55 milijuna kuna zahvaljujući dioničarskom ulogu u Adris Grupi.

30. Kristijan Floričić 30 je na listi sa 53 milijuna kuna. Suvlasnik je Aureus Investa i na listi je pao čak za 11 mjesta. Vlasnik je dionica Brionke, Finvest Corpa, Jadranke, Končara……

31. Stjepan Varga na 31. mjestu je sa 45 milijuna kuna. Njegova tvrtka postoji već 120 godine i izgradila se od malih seoskih trgovina u mrežu s gotovo 400 velikih marketa u kojima svaki market ima poseban kutak za pekarske proizvode.

32. Ružica Varga, Stjepanova supruga slijedi ga u stopu i na listi najbogatijih. Sa 44 milijuna kuna jedna je od najbogatijih Hrvatica i najveća dioničarka Čakovečkih mlinova.

33. Na 33. mjestu je Dušanka Marčinković dioničarka HUP-a Zagreb. Ona je treća dioničarka u hotelskom carstvu Anđelka Leke.

34. Branko Grašić dirketor je tvrtke Metss d.o.o. koja ima 163 poslovnice i 715 zaposlenih. Po rezultatima poslovanja njegov Metss spada u 200 najboljih poduzeća na području cijele Hrvatske. Grašić svoje bogatstvo može zahvaliti Čakovečkim mlinovima zbog čijeg je dobrog poslovanja povećao svoje bogatstvo.

35. Srećko Bahovec sa 40 milijuna kuna tridesetpeti je na listi. Bavi se ugostiteljstvom i turizmom.

36. Daniel Škoro tridesetšesti je na listi s bogatstvom od 34 milijuna kuna. Direktor BC Instituta iz Zagreba, sjemenarske tvrtke okrenute tržištu u zemlji i inozemstvu, posao je proširio širom Hrvatske

37. Danka Nekić sa 34 milijuna kuna nalazi se na 37. mjestu najbogatijih. Ona je dioničarka i financijska direktorica zadarskog Turisthotela.

38. Obitelj Sahenk koju predvodi Ferit Sahenk najbogatiji turski poduzetnik i vlasnik Dogus grupe „teški su“ 34 milijuna kuna.

39. Nenad Bakić iz Varteksa nalazi se na 39. mjestu sa 33 milijuna kuna. Vlasnik je više od 10% dionica. Bekić je interestantan stoga jer je svoje bogatstvo stvorio do šest tisuća njemačkih maraka.

40. Obitelj Andabak nalazi se na četrdesetom mjestu. Bave se turizmom i hotelijerstvom, a ušli su i u posao sa stočarstvom, vinarstvom i zdravstvom.

41. Arsen Baraba, jedan od direktora i dioničara zadarskog Tirosthotela ima 32 milijuna kuna.

42. Božidar Janković je među deset najvećih dioničara zadarskog Turisthotela a bogatstvo mu se mjeri iznosom od 32 milijuna kuna.

43. Obitelj Lisičar s vlasničkim udjelom u Montmontaži posjeduje bogatstvo u dionicama vrijednosti od 31 milijun kuna zahvaljujući čemu se nalazi na 43. mjestu Forbesove liste.

44. Zoran Milišić ima 4,51 posto udjela u Turisthotelu što ga je smjestilo među 50 najbogatijih Hrvata sa 30 milijuna kuna.

45. Vicko Ferić član je Revizorskog odbora Valamar Grupe a prethodno predsjednik Uprave Dom holdinga. Njegovo bogatstvo „teži“ 27 milijuna kuna.

46. Igor Bilbija treći je dioničar Velamar Adria holdinga. Vlasnik je dionica vrijednosti 26 milijuna kuna zahvaljujući čemu je na 46. mjestu na listi najbogatijih.

47. Mirko Maras još je jedan dioničar Turisthotela sa bogatstvom u dionicama od 24 milijuna kuna čime je dosegao 47 mjesto na Forbesovoj listi bogatih.

48. Josip Mislović dioničar HTP Korčula četrdesetosmi je na listi sa bogatstvom do 24 milijuna kuna.

49. Miroslav Grbavac član Nadzornog odbora Euroherca ima oko 23 milijuna kuna u dionicama Jadranskog osiguranja.

50. Zoran Štefulj pedeseti je na listi bogatih Hrvata sa 23 milijuna kuna koje mu nosi dobro poslovanje Čakovečkih mlinova.

Iz kategorije: Vijesti