Datum objave: 09. Kolovoz 2017

Plenković je popustio u vezi sa Zakonom o nekretninama,a sve je počelo od Stipe!

Plenković je popustio u vezi sa Zakonom o nekretninama,a sve je počelo od Stipe!
Diana Ferić
Diana Ferić

Stipe Petrina, načelnik Općine Primošten može biti itekako zadovoljan nakon što je premijer Andrej Plenković popustio, povukao se i najavio da će se odgoditi primjena Zakona o nekretninama jer „da se građane, ali i jedinice lokalne samouprave mora bolje s tim upoznati“. To još nije pobjeda jer je riječ o tomu da se taj zakon povuče kao nepravedan i nepotreban, ali je dobivena prva bitka i što je jednako važno pokazalo se da otpor građana ima smisla.

Zašto Petrina može biti zadovoljan? Pa zato što je krenulo sve od njega i Odluke Općinskog vijeća Općine Primošten da će se referendumom boriti protiv poreza na nekretnine.
„Javno pozivamo na građanski neposluh, ako nas građani poslušaju Općina Primošten bit će jedina u Hrvatskoj koja će se suprotstaviti otimanju djedovine i imovine. U Vladi tvrde da je porez na nekretnine samo zamjena za komunalnu naknadu i da je to prihod jedinica lokalne samouprave, baš kao i komunalni doprinos kojeg mi kod legalizacije kuća ne naplaćujemo Primoštencima koji ispunjavaju uvjete. Pa ako je to naš prihod onda imamo pravo odlučiti hoćemo li ga naplaćivati ili ne. Svaka prisila centralne vlasti je kršenje ustavne odredbe o samostalnosti lokalne samouprave, rekao je prije tjedna dana na sjednici Općinskog vijeća Stipe Petrina.

Nakon toga je Udruga Lipa koja je još u travnju počela s prikupljanjem potpisa protiv toga Zakona enormnom brzinom prikupila 113 tisuća potpisa protiv uvođenja poreza na nekretnine što govori dovoljno o nezadovoljstvu građana zbog novog nameta. Bilo je jasno da Vlada to mora uzeti u obzir. Razvila se i jaka kampanja protiv tog zakona na društvenim mrežama.

"Ova brojka govori da je riječ o vrlo nepopularnom potezu. Kada smo u travnju krenuli s peticijom, ciljana brojka nam je bila skupiti 100 tisuća potpisa. Sada, kad smo prikupili više od toga, kad 100 tisuća ljudi nađe vremena da potpiše peticiju, radi se o dovoljno važnoj stvari da bi Vlada trebala razmisliti želi li ići s uvođenjem poreza na nekretnine", pojašnjava Davor Huić.

Potez načelnika Općine Primošten pokazao je da se građanskim akcijama, odnosno već samom najavom njih i građanskog neposluha mogu postići rezultati i vladi i državnim dužnosnicima pokazati zube, a ne slijepo prihvaćati i provodite njihove odluke i onda kada se kose s interesima većine građana. Kratko rečeno, pokazao je da ne trebamo i ne smijemo biti ovce već osviješteni građani koji su suvereni i suveren su  u svojoj državi.

Iz kategorije: Vijesti