Datum objave: 08. Kolovoz 2017

Građani amateri-znantvenici uredili 20 kućica za ugrožene šišmiše u NP Krka

Građani amateri-znantvenici uredili 20 kućica  za ugrožene šišmiše u NP Krka
Diana Ferić
Diana Ferić

Završen je projekt „Građani znanstvenici: podržavanje populacija šišmiša šireg područja srednjeg i gornjeg toka rijeke Krke“ udruga Bioteka i Tragus koji je pokrenut početkom ove godine i godine sufinanciran sredstvima Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ u cilju osiguravanja novih, alternativnih, staništa za obitavanje šišmiša i praćenja stanja njihovih populacija.

Uz pomoć građana koji žive na širem području Krke udruge Bioteka i Tragus izgradile su dvadeset kućica za šišmiše koje su postavljene na lokacijama oko istraživanog područja rijeke Krke.

Podržavanje populacija šišmiša, jedne od izuzetno značajnih, no, unatoč tome, i najugroženijih skupina sisavaca, vrlo je važno kako na globalnoj, tako i na lokalnoj razini. Jedan od najvećih problema s kojima se bore jest nestanak staništa. Intenzivna sječa starih stabala, u kojima šišmiši mogu obitavati, ili nepotrebno korištenje neselektivnih insekticida, od kojih ugibaju, sve više ugrožavaju opstanak šišmiša. Iz tog su razloga građani znanstvenici kućice postavljali na lokacije za koje je utvrđeno da odgovaraju potrebama šišmiša.

 

„Ovim projektom potiče se koncept građanske znanosti, odnosno uključivanja amatera u znanstvene i stručne aktivnosti koje provode za to educirane osobe. Građani znanstvenici tijekom projekta prikupljali su podatke o šišmišima u svojoj lokalnoj sredini i slali ih na daljnju obradu. Šišmiše rijeke Krke proučavalo je više institucija i skupina građana (osnovnoškolci, javne ustanove, dobrovoljna vatrogasna društva, planinari i dr.) s područja gradova Knina i Drniša i općina Promina, Kistanje i Ervenik. Građani znanstvenici svojim su primjerom i radom potaknuli razvoj volonterstva u svojoj zajednici“; kažu u JU NP Krka.

 

Osnovne informacije o projektu i o šišmišima građani znanstvenici dobili su prilikom dvodnevne edukacije održane u ispostavi JU „NP Krka“ u Drnišu 28. i 29. siječnja 2017. Edukacija je uključivala teme poput konzervacijske biologije (primjere iz prakse zaštite šišmiša, te upravljanja i praćenja njihovih populacija, informacije o koristima koje pružaju šišmiši i sl.), utjecaja urbanizacije na šišmiše i ponašanja šišmiša (njihove prehrane, načina lova, migracije). Na idućoj radionici, krajem veljače, izrađene su kućice za šišmiše i održana edukacija o metodologiji prikupljanja podataka o kućicama i slanju tih podataka stručnom timu.
 

Iz kategorije: Vijesti