Datum objave: 05. Kolovoz 2017

Dan domovinske zahvalnosti i 22. obljetnica Oluje:Hrvatska slavi veličanstvenu pobjedu,u Srbiji tuguju

Diana Ferić
Diana Ferić

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, te 22. godišnjica vojno-policijske akcije "Oluja" svečano se obilježavan danas, a središnja proslava je u Kninu.

Počela je jutros budnicom ulicama Knina.

Kod spomenika pobjede "Oluja 95" u 8,30 položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a zajednički vijenac položit će predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, kninski gradonačelnik Marko Jelić te te predstavnici udruga branitelja iz Domovinskog rata. Misu za poginule branitelje predvodit će vojni biskup, mons. Jure Bogdan.
U 9,15 sati bit će održan vojno akrobatski ceremonijalni program Počasno zaštitne bojne na Trgu dr. Ante Starčevića te mimohod motocikla i motora, a u 9,20 sati čitanjem povjesnice o vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja", imena poginulih i nestalih pripadnika u toj operaciji te minutom šutnje započet će program na kninskoj tvrđavi.
U Knin su već pristigli brojni građani, a među njima su i brojni hrvatski branitelji i ratni vojni invalidi koji su 1995. sudjelovali u "Oluji".


Zvonjava crkvenih zvona podsjeća na ulazak pripadnika Hrvatske vojske u Knin, nakon čega se podiže hrvatska zastava uz himnu, uz 22 plotuna iz topničkih oružja u povodu 22. godišnjice "Oluje".

Slijedi prelet aviona Hrvatske ratne avijacije i protivzračne odbrane, te vojna parada.

U crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta održava će se misa za poginule u ratu.
Navečer će na Trgu dr. Ante Starčevića biti održan koncert Prljavog kazališta, a program završava vatrometom.

 

Hrvatska slavi, a u Srbiji je svojevrstan dan žalosti. .Točno u podne oglašavaju se sirene u povodu Dana sjećanja na stradale u akciji "Oluja".
U podne se održava i spomen žrtvama u crkvi Svetog Marka u Beogradu.
Kako je saopćilo udruženje porodica nestalih i prognanih "Suza", u akciji "Oluja" više od 200.000 Srba protjerano je iz Hrvatske. Prema podacima Komisije za nestala lica Vlade Srbije, još se traga za 900 ljudi, prenosi Al Jazeera.
 

Iz kategorije: Vijesti