Datum objave: 31. Srpanj 2017

Studenti prestižnih stranih sveučilišta "ludi" za istraživanjima u NP Krka,popunnjena i mjesta za 2018.

Diana Ferić
Diana Ferić

Čak 210 studenata s prestižnih stranih sveučilišta iz osamnaest zemalja sudjelovalo je u programu istraživanja biološke raznolikosti u Nacionalnom parku „Krka“ koji se provodio u lipnju i srpnju ove godine, zbog velikog interesa studenata za ta istraživanja već gotovo četiri mjeseca je popunjeno svih 250 mjesta za 2018. i dio 2019. godine.

Međunarodni kamp je organiziran u suradnji tvrtke BIOTA j.d.o.o. koja djeluje kao gospodarski subjekt Hrvatskog instituta za biološku raznolikost i britanske tvrtke Operation Wallacea Ltd prestižnog Oxfordskog sveučilišta. Opći cilj programa je pružanje studentima s različitih svjetskih sveučilišta i visokih škola mogućnost održavanja prirodoslovne prakse kroz terenski rad. Studenti imaju na raspolaganju znanstveno-istraživačke kampove na petnaest najljepših prirodnih lokaliteta diljem svijeta. U društvu tropskih rajeva kao što su Peru, Honduras, Tajland i drugi, sada se nalazi i Hrvatska.

Studenti odabiru znanstveno-istraživačke projekte na kojima žele sudjelovati i dobivaju jedinstvenu priliku sudjelovanja u aktivnom znanstvenom radu uz kvalitetno vodstvo. Nadalje, studenti dobivaju praktično znanje i iskustvo za svoje daljnje karijere u zaštiti prirode, znanstvenici dobivaju mogućnost za financiranje fundamentalnih istraživanja, a NP „Krka“ dobiva precizno i planski prikupljene podatke o cjelokupnosti istraživanih ekosustava.

Republika Hrvatska odabrana je kao zemlja sudionica u projektu zbog svojih jedinstvenih prirodnih obilježja te bogate biološke raznolikosti. U Hrvatskoj su strani studenti dvotjednu stručnu praksu imali u nacionalnim parkovima „Krka“ i „Mljet“. Boraveći po tjedan dana u svakom parku studenti su sudjelovali u različitim istraživačkim grupama pa su tako na Krki proučavali ribe, gmazove, ptice, leptire, sisavce i špilje, a na Mljetu uglavnom morske ekosustave. Preko dvjesto studenata je na ovaj način upoznalo bioraznolikost Nacionalnog parka „Krka“ tijekom lipnja i srpnja 2017., te dobilo priliku iskustva volontiranja na znanstveno-istraživačkom projektu. BIOTA j.d.o.o. je za potrebe ovog projekta razvila i aplikaciju za pametne telefone Android i iOS s pomoću koje svaki sudionik, izravno na terenu, može unositi podatke. Ti podaci trenutno postaju vidljivi i svima ostalima. Bio je to pilot projekt čiji će rezultati pokazati u kojoj mjeri i na koji način će se kamp za strane studente održati idućih godina. U iščekivanju finalne faze uređenja volonterskog centra Eko kampusa Puljane studenti su ove godine bili smješteni u Domu kulture u Kistanjama.

Visoko Dinarsko gorje predstavlja prirodnu prepreku i razdvaja kontinentalnu i mediteransku floru i faunu međutim krška rijeka Krka spaja Podinarje i podzemlje s Jadranskim morem što je čini osobitim prirodnim fenomenom. Specifični ciljevi istraživanja u Nacionalnom parku „Krka“ bili su: određivanje broja sisavaca a posebno čagljeva, lisica i vukova, određivanje utjecaja visine kanjona na zajednice ptica i gmazova, određivanje biološke raznolikosti u špiljama i određivanje zajednica riba i njihovih staništa specifičnima za područje Krke. Veći dio istraživanja odvijao se na području nepristupačnih i netaknutih dijelova kanjona rijeke Krke od jezera Brljan do Roškoga slapa.

Operation Wallacea (Opwall) je organizacija za istraživanje i zaštitu prirode osnovana od strane studenata volontera koji su se pridružili istraživačkim ekspedicijama u potrazi za stručnom praksom i mogućnostima zapošljavanja na konkretnim projektima zaštite koje provode istaknuti stručnjaci: ekolozi, istraživači, znanstvenici, akademici s područja bioraznolikosti, društvenih i ekonomskih studija. Uz akademsku zajednicu djeluju i terenski djelatnici koji upotpunjuju i potiču sticanje stručne prakse volontera.


Studenti i njihovi mentori napuštaju Nacionalni park „Krka“ u srijedu, 2. kolovoza nakon dva mjeseca intenzivnih radova.

„Zahvaljujemo im na uloženom trudu i požrtvovnosti kojima su, vjerujemo, doprinijeli razvoju znanstvenih istraživanja prirodnih fenomena Krke. Sa zanimanjem očekujemo njihove rezultate. Također se nadamo da će postignuti rezultati i iskustvo stečeni u Hrvatskoj doprinijeti njihovom nastavku obrazovanja, razvoju znanja i vještina i stjecanju međunarodne afirmiranosti. Studentima i mentorima želimo uspješan nastavak znanstvene i istraživačke karijere i veselimo se ponovnom susretu sljedeće godine!“, ističu u Upravi NP Krka.
 

Iz kategorije: Vijesti