Datum objave: 30. Srpanj 2017

Psihoterapeutkinja Ljiljana Mendi Marinac pruža vam mogućnost da nučite kako se nositi sa stresom

Diana Ferić
Diana Ferić

 Svjesni smo da nam je stres danas jedan od najvećih neprijatelja koji remeti naš mir, a time i psihičko i fizičko zdravlje, ali mnogima je veliki problem kako se nositi s takvih situacijam. Šibenčanka sa zagrebačkom adresom Ljiljana Mendi Marinac nekada Baranović već dugo pomaže ljudima da rade na sebi i primjenom određenih tehnikama sami sebi pomognu u borbi sa stresom, brigom i različitim strahovima. Odlučila je takvu mogućnost pružiti i svojim Šibenčankama i Šibenčanima pa  u srijedu, 2. kolovoza u novouređenom prostoru eko huba SHE u Šibeniku organizira seminar o toj temi.

Ona je stručnjakinja za gestalt psihoterapiju psihologiju. U gestaltu je, naime, važno probleme rješavati „ovdje i sada“, kroz doživljaj problematične situacije, proživljavati svoje osjećaje, stanja i tjelesne osjete, umjesto da o njima samo govorimo, osvijestiti što se krije iza problema, preuzeti odgovornost za svoj izbor, na koji uvijek imamo pravo, eksperimentirati pa se to odnosi i na borbu sa stresom.

- Imala sam do sada širok dijapazon klijenata i većina ih ima probleme vezane sa stresom bilo da je on proizašao iz obiteljskih odnosa, problema na poslu ili bilo kakvih drugih međuljudski odnosi. Radila sam dosta s medicinskim osobljem, s roditeljima djece sa psihičkim problemima i svi se oni susreću sa sličnim problemima, kaže ona.
 

- Je li poanta u tomu da izbjegavamo stres ili da se znamo s njim nositi?

-Ma ne možemo mi izbjeći stres.To je normalno ljudsko stanje. Da se ne dovodimo u takve situacije ne bismo se micali s mjesta. No ono što muči današnjeg čovjeka je to što je stalno izložen takvim situacijama dok su one nekada bile samo sporadične. Danas je to konstanta, stres je poput kapi koje vam stalno padaju na glavu. Kada je čovjek stalno tome izložen pada mu prag tolerancije i onda nam se dogodi da eksplodiramo na neku, glupost, na neku sitnicu. Ako smo izloženi stalnom stresu stvaraju se neurološki putevi koji djeluju na gene, geni djeluju na proteine,a oni na hormone koji podivljaju. Nije problem u situacijama koje izazivaju stresove već kako mi na to gledamo. Stres je naša individualna reakcija na to što se oko nas događa. Svatko od nas reagira različito.

 

- Ovisi li ta reakcija o našem karakteru, temperamentu ili je stvar u nečem drugom?

- Ne bih rekla da je to stvar karaktera. Mi dobivamo svoju genetsku sliku i gradimo te neuronske puteve i obrasce u ponašanju. Kao djeca gledamo svoje roditelje i preslikavamo njihove reakcija i ponašanje na sebe. Znanstveno je dokazano da takozvani zrcalni neuroni kod malog djeteta preslikavaju ponašanje koje ono vidi kod roditelja. Zamislite stanje u svojoj obitelji. Posvadite se sa svojim ukućanima, reagirate burno. Ali zamislite u takvoj situaciji svoju prijateljicu. Bi li ona reagirala na jednak način.?Ne bi jer ona, uz ostalo, nema iste emotivne odnose s članovima vaše obitelji. Osim toga svatko od nas ima vlastite, drukčije neuronske puteve i drukčije obrasce ponašanja.

- Kakve su metode Vašeg rada?

- Učim ljude kako radom na sebi i psihoterapijom možemo mijenjati te reakcije i podizati prag tolerancije na stres. Ja ne dajem uputstva i recepte što napraviti u određenim situacijama. Ja osobe učim kako da same dođu do traženih odgovora i same donesu odluku kako će u nekim situacijama postupiti. Stvar je u tome da mi primjenjujemo naučene obrasce ponašanja i da ih moramo mijenjati, ali ne po nečijim receptima nego u razgovoru sami sa sobom, a svojim Alter egom. Ako vam psiholog ili psihijatar daje uputstva kako da se ponašate u određenim situacijama bježite od njega

- Stres nam je najčešće opravdanje pred drugim i pred samim sobom za loše raspoloženje, za negativne reakcije!

- Naravno, ali kada tako razmišljate recite sami sebi – ja sam pod stresom, ali neću sebi pomoći. Ali nećemo to reći jer uvijek tražimo opravdanja izvan nas. Ima zaista vrlo teških situacija u životu, poput gubitka dragih osoba, ali i u tim situacijama se svatko drukčije postavi – netko tuguje mjesecima i izolira se, a netko pronađe nešto što mu vrati snagu da nastavi normalno živjeti. To je stvar vlastitog doživljaja određene situacije. Bit je u našem pogledu na tu situaciji i u tomu smo različiti. Mi smo odgovorni za to kako vidimo određenu situaciju i kako ćemo na nju reagirati i tu možemo raditi na sebi.

- Što ćete raditi na seminaru u Šibeniku?

-U prvom dijelu ćemo razgovarati o tomu što su stresne situacije i kako ih prepoznati,a u drugim dijelu ćemo raditi na tehnikama samopomoći. Naravno da se to ne može savladati na jednom seminaru i da je to proces, ali treba početi i onda sve ide lakše. Bitno je poticanje svjesnosti ljudi kad dođu u teške situacije. Meditacija puno pomaže, svjesnost ovdje i sada ili tehnike poput fokusiranja i afirmacije. Afirmacije su odlične ako se pravilno upotrebljavaju. Važno je i fokusiranje, ulaženje u sebe samog da bi došli do pravih rješenja. Sve se svodi na razgovor sam sa sobom, ali moramo znati primijeniti određene tehnike.

 

Mjesto održavanja: “SHE” Zlarinski prolaz 2, Šibenik (prostorije na katu)

Dodatne informacije na mob: 095 39 55 644
 

Iz kategorije: Vijesti