Datum objave: 20. Srpanj 2017

Šupe upozorio da Grad Šibenik vraća kredit privatnog investitora na Obonjanu i naljutio gradonačelnika

Diana Ferić
Diana Ferić

Polemike oko komercijalne valorizacija Obonjana kao turističke destinacije u čemu bi Grad Šibenik treba profitirati, a ne gubiti vuče se još od vremena nekadašnje šibenske gradonačelnice Nede Klarić do danas. Ta je tema postala novi poligon za prepucavanje između gradskog vijećnika iz redova SDP –a Joška Šupe i šibenskog gradonačelnika Željka Burića koji je tog vijećnika, diplomiranog ekonomistu, ponovno, nakon njegovog istupa u javnosti, kao i mnogo puta prije toga nazvao neznalicom, a on mu je brzo odgovorio „kratko i jasno jedina osoba koja dezinformira javnost i kontinuirano je obmanjuje ste Vi gradonačelniče“.

Joško Šupe je jutros sa svojim stranačkim kolegom Tončom Restovićem, vrsnim pravnikom, održao konferenciju za novinare na kojoj je upozorio, potvrdivši to dokumentima, da Grad Šibenik, umjesto novog koncesionara na Obonjanu, vraća kredit Jadranskoj banci. Čim je to pročitao gradonačelnik Burić je odmah nekim medijima dao odgovor u kojem je on kao liječnik za neznanje o financijama napao čovjeka kojem je to struka:

„Gospodin Šupe sustavno dezinformira javnost jer ne razumije financijski sektor. Kad smo potpisivali ugovor s Obonjan Rivijerom, kredit nije bilo moguće prenijeti na tu tvrtku jer tako nije htjela Jadranska banka. Obonjan Rivijera obvezala se refundirati ono što Grad plati za vraćanje kredita, a ta stavka na koju se poziva Šupe u izvršenju proračuna od 850.000 tisuća kuna koliko su nam uplatili to i dokazuje. Uplatit će nam cijeli iznos, a ako to bude izvan zakonskih okvira, platit će i kamate. Pa Grad potražuje od raznoraznih naknada i svega ostalog preko 50 milijuna kuna. Kad bi išli biti strogi, zatvorili bi pola kafića po gradu. Šupe zbilja nema pojma kako javne financije funkcioniraju.
Šupe mu na to odgovara citirajući članak 7. iz Ugovora u kojem jasno stoji:

„Na temelju ovog ugovora privatni partner i društvo Obonjan rivijera dd preuzimaju obvezu otplate preostalog iznosa obveze po ugovorima o kreditu društva Otok mladosti d.o.o. prema Jadranskoj banci d.d. te će biti dužni, počevši od potpisa ovog ugovora, u ime i za račun Grada Šibenika uplaćivati iznose potrebne za urednu otplatu svih obveza po ugovorima o kreditu po njihovom dospijeću…“

Dakle jasno je tko treba vraćati kredit – to sigurno nije Grad Šibenik, kaže Šupe.
Dalje, temeljem istog Ugovora istog Članka razvidno je da su potpisom Ugovora trebale prestati obveze grada Šibenik prema Jadranskoj banci d.d. dodaje:

„Grad Šibenik, sklapanjem ovog ugovora ovlašćuje privatnog partnera i društvo Obonjan rivijera dd da preuzmu dug Grada Šibenika prema Jadranskoj banci dd i o tome sklope odgovarajući ugovor s Jadranskom bankom dd tako da sklapanjem tog ugovora prestane obveza društva Otok mladosti d.o.o. i Grada Šibenika prema Jadranskoj banci dd po navedenim ugovorima o kreditu“.

Također u izvršenju proračunu se jasno vidi da je suprotno ugovoru tijekom protekle godine Grad Šibenik (?!) otplatio 2.163.282,00 kn, a društvo Obonjan rivijera d.o.o. refundiralo je svega 850.000,00 kn. Toliko o mome, a toliko o Vašem znanju financija, kaže Šupe.


Ispada da Grad Šibenik plaća ono što bi trebao plaćati koncesionar, a on će to, kada nađe za shodno vratiti Gradu. To je dobar recept da se po istom modelu otplaćuju i dugovi nekih drugih tvrtki pa i građana jer Grad Šibenik očito, u slučaju Obonjana, glumi socijalnu ustanovu – oni plaćaju za njih, a oni će to njima refundirati kada budu mogli. Sada je i jasnije zašto Grad nema novca za ispunjavanje preuzetnih obveza prema,recimo raznim udrugama, jer „veliki“ investitori su ipak na prvom mjestu!!
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3