Datum objave: 14. Srpanj 2017

Miha Mioč:"Ako sam ja problem onda problema nema,ali nije točno da moram odstupiti"

Miha Mioč:"Ako sam ja problem onda problema nema,ali nije točno da moram odstupiti"
Diana Ferić
Diana Ferić

Miha Mioč, direktor tvrtke Vodovod i odvodnja ispričao je na današnjoj konferenciji za novinare svoju priču o trima spornim temama – dokapitalizaciji Jadranske banke, jamstvu za kredit NO Šibenik i produženju mandata do 2022 godine , ali nije decidirano kazao hoće li ili neće podnijeti ostavku na tu funkciju iako neki izvoru u HDZ tvrde da nema alternative.
 

"Ako sam ja problem onda problema nema“, kazao je što bi moglo značiti da će se povući, ali je isto tako kazao i kako nije točno da nema alternative te da će, ako treba, to i dokazati.

U vezi s dobivanjem novog mandata za mjesto direktora u vrijeme dok mu je stari još trajao objasnio je da je to uslijedilo nakon promjene Statuta Vodovoda i odvodnje. „Skupština Vodovoda je 2015. godine donijela odluku o tim promjenama, u vrijeme kada su u vlasničku strukturu ušle neke općine. Odlučeno je da direktora bira nadzorni odbor, a ne skupština kao što je u drugim javnim poduzećima. Ja sam tada dao ostavku i Nadzorni odbor me je imenovao na pet godina. No i dalje ostaje na snazi to da me mogu u svakom trenutku smijeniti i to bez obrazloženja“, ističe Mioč.

 

Što se tiče financijske potpore NK Šibeniku i ovršenih 1,2 milijuna kuna za kredit koji je tak klub podigao kazao je da će od Grada Šibenika zatražiti da se Vodovod obešteti.
„ Poznato je da je Gradsko vijeće donijelo odluku da će NK Šibenik uzeti kredit od 5,8 milijuna kuna, a da će Grad dati stopostotno jamstvo. Međutim, pokazalo se da to nije po zakonu, odnosno vjerojatno je interveniralo Ministarstvo financija pa je ispalo da mogu dati 80 postotno jamstvo, a 20 posto smo mi preuzeli jer je Nogometnom klubu prijetio gubitak licence. Vodovod je drugu najveći suvlasnik NK Šibenik i mi smo uskočili u najboljoj namjeri. Ja sam na temelju toga potpisao Ugovor o osiguranju jamčevine s NK Šibenik , pod istim uvjetima kao i Grad Šibenik i ta će nam sredstva biti vraćena. Ja znam da ste svi vi osjetljiv na kulturu, a da se nogomet stalno prokazuje u najcrnjem svjetlo, kao da je to leglo kriminala i to sve zbog Dinama, ali ja vas uvjeravam da u malim klubovima kao što je Šibenik toga nema. Taj klub živi jadno. Njegovih svih 18 igrača ima plaću koliko zarađuje recimo, košarkaš Ivanov, a treneri su bijedno plaćeni. Ja nikad nisam igrao nogomet, ali od djetinjstva volim taj sport i smatram da je NK Šibenik vrlo bitan za Šibenik „, izjavio je Mioč dodajući kako je 2001. godine NK Šibenik imao budžet od 3,2 milijuna kuna, a za plaće je odlazilo dva milijuna kuna it o se nije promijenilo do danas dok su, s druge strane, prihodi triju institucija u kulturi – Muzeja, knjižnice i Kazališta prije 16 godina bili 5,2 milijuna kuna, za plaće je odlazilo 3,1 milijun kuna dok danas imaju budžet od 19 milijuna kuna, a za plaće zaposlenih odlazi 7,6 milijuna kuna. Zamolio je novinare da imaju obzira prema nogometnom klubu i pomognu mu, a gradskoj vijećnici Iris Ukić Kotarac, koja proziva njega i Vodovod zbog financiranja NK Šibenik poručio je da zamoli svog supruga, košarkaškog trenera, da preuzme funkciju direktora NK Šibenik i pomogne tom klubu.

 

Mioč se osvrnuo i na već prožvakanu temu vezanu za Jadransku banku koju je Vodovod dokapitalizirao s 5 milijuna kuna. „Odluku o dokapitalizaciji donio sam ja uz suglasnost Skupštine i Nadzornog odbora. Nagovorili su me na to neki ljudi koji su bili na višim pozicijama od mene i ja sam pristao misleći da spašavamo banku. Danas to sigurno ne bi napravio iako ej sve napravljeno zakonito. Ispalo je, kako je ispalo i Vodovod je podnio dvije tužbe i to za ništavnost dokapitalizacije i tužbu protiv Hrvatske narodne banke i Agencije za sanaciju banaka jer su nas obmanuli. Istodobno radimo uz posredovanje Ministarstva financija na mirnom rješenju spora“, objasnio je.


Novinarsko pitanje  je li Vodovod, kad već ima višak novca i ulazi za takva rizična ulaganja, mogao sniziti cijenu vode nazvao je zločestim, a na njega nije određeno odgovorio. Kazao je da cijena vode u Šibeniku nije visoke i po kubičnom metru iznosi oko 3 kune i da je „takva kakva je“

„Vodovod i odvodnja je stabilna tvrtka, najbolja te vrste u Hrvatskoj. Ja sam u svojim mandatima racionalizirao broj zaposlenih i nisam zapošljavao ni svoje prijatelje i rođake. Toga kod mene nema. Upravljamo najvećom vodovodnom mrežom od svih vodovoda u Hrvatskoj. Preuzeli su gotovo sve sustave za pročišćavanje i odvodnju i nositelji su velike investicije na istočnom dijelu Šibenika. Smatra da je gradnja tih sustava preko Europske banke odličan model jer građani plaćaju samo 7 posto investicije te da Primošten koji sve financira sam i ne želi europski novac radi, kako je kazao glupost, i da će se to i potvrditi te da će i taj sustav doći Vodovodu i odvodnji.

Na konferenciji za novinare je imao i kratku ispovijest o svojom karijeri u politici i gospodarstvu: „Uvijek sam se s nekim morao boriti, a što sam god  tvrdio pokazalo se točnim. Bio je to Joso Juras, pa HEP oko TLM -a,  pa pokojni Škender  kojeg sam uvjeravao  tda će se TLM raspasti. Suprostavljao sam se i  tomu da Prgin preuzme Remontno brodogradilište Šibenik jer sam znao da to neće na dobro završiti, a završilo je još gore nego što sam predviđao. Zbog toga ja uvijek ispadnem kriv, a oni koji samo sjede i šute prođu puno bolje.“, rekao je.

Svoje odnose s Gradom Šibenikom i gradonačelnikom Burićem ocijenio je izvrsnim te je napomenuo da je upravo on ratovao sa svojim kolegama u HDZ –u tražeći da Burić bude kandidat za gradonačelnika Šibenik i danas smatra da je on najbolje rješenje. Mioč tvrdi da gradonačelnik Burić možda nije znao za njegov novi mandat, ali da je o jamstvu za kredit NK Šibenik i svemu ostalom znao sve i nije mu jasno zašto se sada pravi da ne zna i izjavljuje da će ispitati što se dogodilo.

Iz kategorije: Vijesti