Datum objave: 11. Srpanj 2017

Šibenčanin Nikola Knežić postao glavni chef poznatog zagrebačkog restorana Barbieri’s

Šibenčanin Nikola Knežić postao glavni chef poznatog zagrebačkog restorana Barbieri’s
Diana Ferić
Diana Ferić

Jedan od najpopularnijih zagrebačkih restorana Barbieri’s prije nekoliko je dana diskretno najavio smjenu u kuhinji. Nakon što se chef Andrej Barbieri povukao (obrazloženje su zdravstveni razlozi), na mjesto glavnog chefa došao je Barbierijeve sous chef Nikola Knežić, piše journal.hr. “Ostajemo i dalje pri konceptu bistroa kako smo i počeli, s jednostavnijim jelima, ali u modernoj prezentaciji”, izjavio je Knežić za portal journal.hr, koji je ovu vijest objavio u sklopu izvještaja o novoj ljetnoj terasi i meniju restorana. “ Poanta nam je da gost osjeti domaću notu i opuštenu amosferu u cijeloj priči, no to ne znači ležerniji pristup pripremi.” Knežić je doda kako je zadovoljan svojim mladim timom i njihovim talentom. “To u današnjoj situaciji zaista puno znači za stabilno funkcioniranje restorana.”

 

Chef Nikola Knežić, 31-godišnji Šibenčanin, u Barbieri’su je od otvorenja. Andreja Barbierija upoznao je na jednoj privatnoj večeri na kojoj je Barbieri kuhao. Kroz razgovor su shvatili da imaju vrlo sličan pristup namirnicama, važnosti tehnika i kuhanju. Malo kasnije Barbieri je Knežiću ponudio mjesto sous chefa u Barbieri’su.
Knežić je profesionalno kuhati počeo u šibenskom restoranu Peškarija, nastavio kao voditelj dviju kuhinja u Solarisu i u nekoliko lokalnih restorana, a ozbiljnije profesionalno iskustvo stekao je u tri godine koliko je radio u briljantnom Pelegriniju chefa Rudolfa Štefana. Ponudu francuskog chefa Guillaumea Sourrieua za angažman u njegovu marsejskom restoranu L’Epuisette, (jedna Michelinova zvjezdica), Knežić je odbio. Osnivači Barbieri’sa Frane i Andrej Barbieri, restoran su precizno pozicionirali kao gradski hotspot širokog žanrovskog i tehničkog raspona. Barbieri’s je žanr gastrotainment restorana u Zagrebu podigao na ozbiljno visoku razinu, odličnim uređenjem, integriranim barom i klupskom večernjom atmosferom.

 

Početna definicija restorana, koja je objedinjvala fine dining, elemente trattorie, bistroa i brasserie kao novost u Hrvatskoj, postigla je fenomenalan uspjeh, Barbieri’s je od prvoga dana pun i za ručak i za večeru, a u jednom su trenutku morali uvesti i treći seating. Na samom početku, Barbieri’s je bio odvukao i značajan broj gostiju iz Noela koji je prvi u Zagrebu postavio standard gastrotainment žanra. Tim Noela ispravno je procijenio da se, umjetno natjecanja s Barbieri’som mora jače fokusirati na još ozbiljnije kuhanje, što im se na kraju isplatilo. Unatoč brojnim prigovorima na neuigranu poslugu i činjenicu da su s Barbieri’sovih menija nestala neka od zanimljivijih, komplesknijih jela koja je na počektu koncipirao Andrej Barbieri, restoran je i dalje tržišno uspješan, što je za mladog chefa poput Nikole Knežića svakako ozbiljna profesionalna prilika.
 

Iz kategorije: Vijesti