Datum objave: 03. Srpanj 2017

Rastu cijene nekretnina u Šibeniku - u lipnju je prosječno kvadrat stana iznosi 1393 eura

Diana Ferić
Diana Ferić

Najveći porast cijena stanova i kuća u lipnju zabilježen je u Dubrovniku,11, posto i u Splitu 6 posto, a dobro se drži i Šibenik u kojem su cijene nekretninama veće za 4,38 posto što je dvostruko više od državnog prosjeka, objavio je
portal Njuškalo. Međutim, u odnosu na ostale veće gradove u Dalmaciji u Šibeniku su stambeni kvadrati najjeftiniji – 1 393 eura.

 

Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku od 169 tisuća aktivnih oglasa u lipnju 2017. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju rast od gotovo 2 posto na godišnjoj razini, dok je prema svibnju ove godine zabilježen neznatni rast od 0,14 posto.

U lipnju 2017. godine po najvećim gradovima u Hrvatskoj, ne uključujući i njihovu okolicu, najviše rastu cijene u gradovima na obali, dok Zagreb bilježi rast cijena nekretnina za 3,6 posto na godišnjoj razini.
Najnižu prosječnu cijenu nekretnine i dalje ima Vukovar, u kojemu je cijena kvadrata iz mjeseca u mjesec sve niža, kao i u Bjelovaru koji također bilježi godišnji pad cijena nekretnina od 8 posto te Vinkovcima, gdje su nekretnine jeftinije za gotovo 6 posto u odnosu na prošlu godinu. Šibenik, 4,38
Dok cijene u Zagrebu rastu, u obližnjim gradovima one padaju te su tako u Velikoj Gorici cijene niže za 3 posto, u Sisku za gotovo 4 posto, a Karlovcu 1,4 posto u odnosu na prošlu godinu. Najveći rast cijena, što je i očekivano, imaju Dubrovnik i Split.

Kao što je to slučaj i otprije, najviše cijene su u Dubrovniku gdje je prosječna cijena kvadrata kuće iznad 4300 eura, a prosječna cijena kvadrata stana je viša od 3000 eura. Najskuplji kvadrat u Dubrovniku je zabilježen na Babinom Kuku i iznosi 9600 eura, Babin Kuk je uz Stari Grad i Ploče najskuplji dio Dubrovnika. Šibenik 1393.
U Splitu najviše cijene kvadrata iznose i više od 8000 eura, dok prosječna cijena kvadrata kuće u tom gradu iznosi 2625 eura, a stana 2374 eura.
Uz to što su u njima najskuplji kvadrati, od promatranih gradova jedino u Dubrovniku i Splitu možemo primijetiti da je kvadrat kuće skuplji od kvadrata stana.
Primjerice, u Zagrebu je kvadrat stana 36 posto skuplji od kvadrata kuće, dok je u Splitu kvadrat stana 10 posto jeftiniji od kvadrata kuće.
Ako usporedimo, primjerice, Split i Zadar, možemo vidjeti da su cijene kuća u Splitu više za 80 posto, a cijene stanova za 30 posto.

Najviše nekretnina za odmor prodaje se u Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji. Što se tiče konkretnih destinacija, najviše ih se nudi u Crikvenici te u Malinskoj. Najskuplji kvadrati nekretnina za odmor nalaze se u Istarskoj (Rovinj) i Dubrovačko-neretvanskoj županiji (Dubrovnik i okolica). Prosječna cijena kvadrata nekretnine za odmor u Rovinju kreće se oko 3000 eura, a u Dubrovniku i okolici prelazi 4000 eura. Najpovoljniji kvadrati nekretnina za odmor na obali kreću se već ispod 1000 eura, a nalaze se u Zadarskoj županiji.

 


U Hrvatskoj su u lipnju cijene nekretnina bile 4 posto niže u odnosu na lipanj 2011. godine i ta se razlika iz mjeseca u mjesec smanjuje što daje naslutiti da se tržište nekretnina

Iz kategorije: Vijesti