Datum objave: 19. Lipanj 2017

FOTO Danas seobilježava 26. obljetnica osnivanja legendarne šibenske,113. brigade

FOTO Danas seobilježava 26. obljetnica osnivanja legendarne šibenske,113. brigade
Diana Ferić
Diana Ferić

Polaganjem vijenaca na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu jutros je počela svečanost obilježavanja 26. obljetnice osnutka legendarne šibenske 113. brigade. Vijence su položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva od državnih institucija i čelnih ljudi Šibenika i Županije do vojske, policije i udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Središnji dio Program obilježavanja je Svečana akademija i prigodni domjenak koji će biti održani u Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku.
Legendarna 113. brigada osnovana je 19. lipnja 1991.godine kao 113. brigada Zbora narodne garde, a njen prvi zapovjednik bio je Ante Ljubičić koji je preminuo proteklog tjedna.

 

Okosnicu postrojbe sačinjavali su pripadnici iz pričuvnog sastava MUP-a i dragovoljci šibenskog kraja organizirani u sklopu Policijske uprave Šibenik. Polovicom srpnja 1991. godine postrojba se popunjava mobilizacijom, te se naoružava i ojačava aktivnom satnijom.

 

Zapovjedništvo 113. brigade organiziralo je i uspješno provelo sveobuhvatnu obranu napadnutog Šibenika, kao i područja u šibenskom zaleđu. U prosincu 1992. godine, u sklopu preustroja oružanih snaga RH, 113. brigada postala je djelatno-ročnopričuvna brigada sa zadaćom izobrazbe i obučavanja ročnih vojnika, te istodobno dio postrojbe drži crte obrane u skradinskom i vodičkom zaleđu.

 

strojba je u cjelini sudjelovala u svim značajnijim bojnim akcijama i operacijama Hrvatske vojske tijekom Domovinskog rata, pa je u skladu s tim velik broj pripadnika pohvaljen, nagrađen i odlikovan. Po okončanju 'vatrenog' angažmana 113. brigada radi i djeluje u skladu s mirnodopskim ustrojem oružanih snaga RH.

Iz kategorije: Vijesti