Datum objave: 19. Lipanj 2017

Gotovo 30 000 potpisa na peticiji za male bolesnike u Klaićevoj bolnici dolazi danas Vladi RH

Gotovo 30 000 potpisa na peticiji za male bolesnike u Klaićevoj bolnici dolazi danas Vladi RH
Diana Ferić
Diana Ferić

Marina Škrabalo, upraviteljica zaklade Solidarna urudžbirat će u ponedjeljak ujutro peticiju s popratnim pismom Predsjedniku Vlade u Banskim Dvorima na Markovom trgu u Zagrebu, a riječ je o 29 182 potpisa kojima se, među ostalim, traži da Vlada u ponedjeljak, 19. lipnja, na izvanrednoj sjednici donese odluku o izravnoj dotaciji 10,5 milijuna kuna Klinici za dječje bolesti Zagreb za potrebe hitne nabave novog lijeka za sedmoro malih pacijenata, prenosimo s tportala.

 

 

Akcija naslovljena Svako bolesno dijete ima pravo na šansu za život pokrenuta je zbog akutne ugroženosti zdravlja i života sedmoro djece koja boluju od maligne bolesti neuroblastoma, a liječe se u Dječjoj bolnici Zagreb u Klaićevoj ulici za što HZZO nije odobrio dodatna sredstva za nabavku novog lijeka nedavno registriranog na razini EU (no ne i u RH, što je problem) koji im jedini povećava šanse za preživljavanje do 20 posto, navodi se u opisu pokretača peticije.

 

Nju je od podneva 15. lipnja do 7 sati ujutro 19. lipnja potpisalo 29 182 građana, a potpisi i dalje pristižu putem interneta. Peticiju su pokrenuli SOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost i Programa ekonomsko-socijalne pravednosti Centra za mirovne studije.

 

'Ovako široka i brza podrška građana iz cijele Hrvatske ali i iz inozemstva zahtjevima peticije daje nam legitimitet da od premijera, Vlade RH, a posebno Ministra zdravstva, tražimo da Vlada odmah preuzmete odgovornost za ispunjenje naših zahtjeva', ističu pokretači koji od Vlade RH traže da hitno, u ponedjeljak 19.6., na izvanrednoj (telefonskoj) sjednici donese odluku o izravnoj dotaciji 10,5 milijuna kuna Klinici za dječje bolesti Zagreb za potrebe hitne nabavke novog lijeka za sedmoro malih pacijenata oboljelih od neuroblastoma izravno od proizvođača, uz hitno provođenje potrebnih procedura za uvoz lijeka u RH. Izvor financiranja za lijek svakako može biti ili proračunska pričuva ili HZZO (prijenos sredstava bolnici radi interventne nabavke lijeka). Zatim traže i da Vlada naloži da HZZO u najkraćem roku odobri povećanje mjesečnog limita za dodatna 2,5 milijuna kn Klinici za dječje bolesti Zagreb, i to već od narednog mjeseca.

 

Među zahtjevima je i da Vlada zaduži HZZO da u suradnji s Ministarstvom zdravstva i bolnicama do jeseni napravi procjenu potreba izdvajanja za izvanredne zdravstvene situacije i rijetke bolesti i osnuje Krizni zdravstveni fond od strane HZZO-a i Ministarstva zdravstva za tu namjenu sa fleksibilnijim mehanizmima dotacija za hitne i posebno skupe potrebe.

 

Iz kategorije: Vijesti