Datum objave: 18. Lipanj 2017

BLOKIRANI: Među 330 000 blokiranih Hrvata je i 7588 žitelja Šibensko – kninske županije!

BLOKIRANI: Među 330 000 blokiranih Hrvata je i 7588 žitelja Šibensko – kninske županije!
Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog dugova većih od 42 milijarde kuna blokirani su računi oko 330 000 građana Hrvatske.

Objava najnovijih statističkih podataka o broju blokiranih građana i visini njihovog duga novi je udar na ugled i opstojnost Hrvatske kao socijalne države, ali i države općenito. Ukupni dug građana Hrvatske koji ne ostvaruju dovoljno prihoda da bi mogli otplaćivati kredite te plaćati porez i druge obveze premašio je 42 milijarde kuna, a nezaustavljivo raste i dalje. Samo tijekom prva četiri mjeseca 2017. godine dug građana porastao je za više od milijardu kuna, a broj blokiranih popeo se na gotovo 329 000.


Među blokiranim građanima Hrvatske, dakle građanima koji nisu u stanju podmirivati financijske obveze, nalazi se 7588 žitelja Šibensko – kninske županije. To znači da je trenutno blokirano oko 7 posto žitelja Šibensko – kninske županije. Po tome Šibensko – kninska županija nije najgora jer ima županija u kojima je blokirano i po 10 posto stanovništva, ali je situacija dramatična jer je riječ o statističkoj računici u kojoj se izražava broj blokiranih u odnosu na ukupni broj stanovnika županije, a ne u odnosu na broj zaposlenih. Procjenjuje se da broj blokiranih u odnosu na broj zaposlenih možda iznosi čak između 12 i 14 posto.


Situacija je posebno dramatična u Koprivničko – križevačkoj županiji gdje je zbog blokade računa i nemogućnosti plaćanja financijskih obveza došlo do povećanog iseljavanja i odlaska na rad u inozemstvo s tim što ne odlaze samo nezaposleni nego i oni koji su imali radna mjesta.


 

Iz kategorije: Vijesti