Datum objave: 17. Lipanj 2017

Restauratori očistili gotički portal na obnovljenoj palači Divnić,restauracija na jesen

Restauratori očistili gotički portal na obnovljenoj palači Divnić,restauracija na jesen
Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon što je uređena fasada palače Divnić koja postaje hotel Krešimir, a nalazi se na takozvanom trgu Medulić na red je došao i gotički portal. Stručnjaci Hrvatskog konzervatorskog zavoda iz Splita danas su ga privremeno očistili kako bi se mogli staviti otvori, a nakon sezone će krenuti u njegovo restauriranje.

 

Bit će obnovljen grb obitelji Divnić, ali i vraćena rešetka s inicijalima P.Z što znači Pietro Zuliani koji je bio vlasnik palače u 19 stoljeću. Bio je glazbenik koji je za sobom ostavio i notne zapise svojih skladbi. U palači su bila dva njegova klavira koja su, na žalost, uništena.

 

Palača Divnić slojevit je objekt, koji u sebi objedinjuje gotičke elemente, poput ulaznog portala  i barokna rješenja na pročeljima, kao što su karakteristični elipsasti prozori. Svoju prvu ozbiljnu adaptaciju palača je doživjela u drugoj polovici 19. stoljeća. Tada je, pretpostavlja se, kuća bila u vlasništvu Pietra Zulianija, što dokazuju inicijali „P.Z.“, koji su se nalazili na rešetki ulaznog portala.

Iz kategorije: Vijesti