Datum objave: 15. Lipanj 2017

Podatci FINA-e potvrdili:Šibensko - kninska županija najgora u Hrvatskoj

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko – kninska županija, prema podatcima FINA-e, jedina je u Hrvatskoj u kojoj su poduzetnici u 2016. godini, ukupno gledano, poslovali s gubitkom pa se po uspješnosti poduzetnika nalazi se na posljednjem mjestu u Hrvatskoj. Neto gubitak je iznosio oko 129 milijuna kuna. Na začelju je bila i prema podatcima iz 2015. godine što potvrđuje da političari koji je govore o uzletu Šibensko – kninske županije ne govore istinu koja je posve drukčija.

 

Ukupan prihod u 2016. godini iznosio je oko 5,7 milijardi kuna i po njemu je Županija na 18 mjestu u Hrvatskoj. U Šibensko – kninskoj županiji posluje 2 228 poduzetnika i po njihovom broju je na 11 mjestu u Hrvatskoj. Šibensko – kninska županija ima oko 11 700 zaposlenih u gospodarstvu i po tome je na 18 mjestu u Hrvatskoj. Ništa od poslovnog uzleta u vezi s čim se u Šibeniku već dvije godine za redom organiziraju radionice za poduzetnike.

 

Zanimljivo je da je istodobno u Brodsko – posavskoj županiji, koja je važila kao siromašnije i manje razvijenija od Šibensko – kninske županije dobit poduzetnika u 2016. godina porasla čak 857 posto, a u Virovitičko – posavskoj županiji za oko 300 posto.

 

„Prema rezultatima poduzetnika u 2016. godini, promatrano na razini županija zaključak je da gospodarsku sliku Hrvatske i dalje karakterizira velika razlika u razvijenosti pojedinih regija – županija. Vrijedi istaknuti da su od 24 milijarde kuna neto dobiti 70 posto ostvarili poduzetnici u trima županijama: Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj i Istarskoj županiji, u kojima sjedište ima 48 posto poduzetnika. Poduzetnici čije je sjedište u županiji Grad Zagreb prvorangirani su po svim prezentiranim kriterijima. Na drugom su mjestu po neto dobiti ove godine poduzetnici Zagrebačke županije, a poduzetnici Istarske županije na trećem mjestu jer je njihova neto dobit u 2016. u odnosu na 2015. godinu, manja za 52,7 posto. Osnovni je razlog manja ostvarena dobit društva ADRIS GRUPA d.d. sa sjedištem u Rovinju. Poduzetnici Varaždinske županije prema istom su kriteriju na 7.-om su mjestu u odnosu na 14.-to mjesto u 2015. godini. U 2016. godini jedino su poduzetnici sa sjedištem u Šibenskoj županiji poslovali s gubitkom“, kažu analitičari FINA-e.

Iz kategorije: Vijesti