Datum objave: 02. Lipanj 2017

Financiranje kampanje Burić dobio izdašnje donacije,Živković niti jednu

Diana Ferić
Diana Ferić

Promidžba kandidata na izborima u medijima svakako nije ni presudna ni najvažnija, ali sigurno utjecaj na birače. U tom dijelu borbe za glasove kandidat za gradonačelnika Šibenika Željko Burić je u prvom krugu bio Golijat, a Josip Živković koji mu je protukandidat u drugom krugu David, ako je suditi po financijskim izvješćima o donacijama i utrošenom novcu za medijsko oglašavanje.

Burić je, prema podnesenim financijskim izvješćima, potrošio oko 217 000 kuna, a Živković samo 11 000. Burić je i mogao toliko trošiti jer je dobio i izdašne donacije od ukupno 225 000 kuna dok Josip Živković nije imao niti jednu donaciju.

Posebno je zanimljivo tko su bili Burićevi donatori jer su to tvrtke koje su uglavnom poslovno povezane s Gradom Šibenikom. Najvećim dijelom riječ je o građevinskim tvrtkama koje obavljaju radove u gradu odnosno nekim budući investitori u veće projekte.

Tako je Burić od Marka Kedže dobio 5 000 kuna, Adrija građe 8 000 kuna, Izgradnje 5 000 kuna, a Čavo iskopi su mu donirali 10 000 kuna. Među donatroima su i tvrtke CAPAX, Geodezija i Controlmatic, GAK i Sabirač te Naprijed i Kulaš company. Kada je riječ o budućim investitorima tu su Woodsford vile koje su mu uplatile najviše, 30 000 kuna.

U oči „bodu“ neki donatori koji , prema adresama, nemaju veze sa Šibenikom, recimo Antun Čajkovec koji je uplatio 20 000 kuna. Ali kad uguglate njegovo ime postaje jasno da je bio poslovno povezan s Gradom Šibenikom jer je jedna od autora projekta Proširene stvarnosti za tvrđavu Barone. Među donatorima su i tvrtka Juring d.o.o. iz Rijeke, Goran Ležaić iz Zagreba koji je uplatio čak 15 000 kuna te Dragan Ležajić, također iz Zagreba koji je donirao 5 000 kuna. Tu je i stanovita Mihaela Fileš iz Zagreba koja je izdvojila 5 000 kuna, a među najvećim donatorima s 25 000 kuna je Damir Kuharić, također iz Zagreba. Postavlja se pitanje što ih je motiviralo da podrže Željka Burića u izborima za gradonačelnika Šibenika i zašto im je njegova pobjeda važna?

Izdašni su bili i kandidati za Burićeve zamjenike Paško Rakić i Danijel Mileta koji su mu uplatili po 10 000 kuna, a toliko su izdvojili i Stipica Protega i Tomislav Lucić koji su bili aktivni u kampanji.
.

Jednako je zanimljivo i na što je kandidat Burić potrošio u promidžbi taj novac. Tvrtki Manjgura, Kreše Macana koji se često spominje kao Burićev savjetnik za image platio je, rekli bismo samo, 31 000 kuna. Znantno više dobile su dvije tvrtke koje stoje iza dvaju šibenskih portala, a pružaju i grafičke usluge. Tako je Medianu koji je izdavač portala ŠibenikIN uplaćeno 62 000 kuna, a agenciji Kocka koja ima istog vlasnika kao i Šibenski portal pripalo je 55 000 kuna za kampanju u prvom krugu. Ostalo je potrošeno na oglašavanje u Slobodnoj Dalmaciji i Šibenskom listu te u lokalnim elektorničkim medijima koji su dobili znantno manje od dvaju spomenutih portala.

Kao što što je zanimljivo tko su Burićevi donatori jednako je zanimljva i činjenica da Josip Živković nije dobio niti jednu donaciju pa čak ni od članova SDP –a što je samo po sebi poruka. Kada je riječ o troškovima promidžbe sav novac za medijsko oglašavanje Živković je uplatio tvrtki Radio grupa iz Zagreba.
 

Iz kategorije: Vijesti