Datum objave: 23. Svibanj 2017

Konoba „Pelegrini“ chefa Rudolfa Štefana po treći put kandidat za najbolji hrvatski restoran

Konoba „Pelegrini“ chefa Rudolfa Štefana po treći put kandidat za najbolji hrvatski restoran
Diana Ferić
Diana Ferić

Hoće li Rudi Štefan i njegov „Pelegrini“ danas i po treću puta trijumfirati na izboru za najbolji hrvatski restoran znati ćemo večeras kada organizatori izbora „Jutarnji list“ i „Vinart“ u elitnom zagrebačkom hotelu „Esplanada“ obznane rezultate glasovanja.

 

Konoba&toverna „Pelegrini“ Rudija Štefana već dvije godine nosi titulu najboljeg hrvatskog restorana, a on je prošle godine ovjenčan i titulom najboljeg hrvatskog chefa.

 

Prije dvije godine kada je konoba „Pelegrini“ prvi puta proglašena najboljim restoranom u Hrvatskoj i Dalmaciji u obrazloženju te prestižne titule bilo je naglašeno da je titulu dobila zahvaljujući glasovima vrsnih poznavatelja hrvatske gastronomske scene te vodećih hrvatskih ugostitelja, kuhara, poslovnih ljudi i vinara. Posebnu vrijednost tom priznanju dali su nacionalni mediji naglašavajući u svojim izvješćima sa svečane inauguracije pobjednika održane u zagrebačkom hotelu „Hilton“, da pobjeda Rudija Štefana i njegovog „Pelegrinija“ nije iznenađenje, jer je riječ o renomiranom restoranu koji je već godinama u vrhu hrvatske gastronomske ponude.

 

Prošle godine Rudi Štefan i njegov „Pelegrini“ postigli su još veći uspjeh. Prvi put u pet godina manifestacije „Dobri restoran“, najboljima su proglašeni restoran i njegov vlasnik. „Pelegrini“ je osvojio naslov najboljeg restorana, a Rudi Štefan chefa godine. Treba naglasiti da su za chefa godine Štefana izabrali njegovi kolege, njih ukupno stotinu!
U obrazloženju je bilo naglašeno da se ne čudi da su „Pelegrini“ i Rudolf Štefan osvojili sve što se osvojiti može jer je „Pelegrini u kratkom vremenu postao ime koje ima posebno značenje na hrvatskoj gastro sceni, a Štefan se od početka drži svog koncepta koji uključuje pripremu jela s namirnicama karakterističnima za Dalmaciju. On ne bježi od tradicije, ali je interpretira na sasvim drugačiji, svoj način. Osim toga „Pelegrini“ je i jedan od članova cijenjene europske udruge JRE (Jeunes Restaurateurs d’Europe), a doći na tu listu mogu samo oni vrhunski.

Hoće li „Pelegrini“ i ove godine biti ovjenčan titulom najboljeg, manje je bitno od činjenice da je taj šibenski restoran i po treći puta jedan od glavnih favorita za osvajanje te prestižne titule. To je dokaz kako kontinuiteta tako i kuharske, ugostiteljske i poduzetničke zrelosti Rudolfa Štefana. Bez obzira na rezultate glasovanja Rudi Štefan i „Pelegrini“ biti će zvijezde na današnjem proglašenju najboljih hrvatskih restorana i chefova u „Esplanadi“.

 

Ove godine je konkurencija jača nego ikada, a tko će biti pobjednici ugostitelji, kuhari, turistički djelatnici, gastro-blogeri, vinari, maslinari proizvođači hrane, kritičari i novinari poznavatelji gastro-scene glasuju tajno.
U najužu konkurenciju najboljih od najboljih ušli su restorani iz grada Zagreba, Dalmacije, Istre, Kvarnera, središnje Hrvatske, Slavonije i Podunavlja. Biraju su se najbolji iz tih regija, kao i najbolji na nacionalnoj razini.

 

Prošle je godine najviše titula, čak tri lente, osvojio „Pelegrini“ što znači da je bio najbolji po svim kriterijima, a ponio je titulu i najboljeg restorana Dalmacije.
Iza „Pelegrinija“ ostali su lani zagrebački „Dubravkin put“, i bistro „Apetit“ te restorani „Bevanda“ iz Opatije i „Plavi podrum“ iz Voloskog.

Fotografije:

Konoba&toverna "Pelegrini"

Arhiv časopisa "Volim Šibenik"

Iz kategorije: Vijesti