Datum objave: 19. Svibanj 2017

Projekt valorizacije Morinjskog zaljeva prijavljen za sredstva EU

Projekt valorizacije Morinjskog zaljeva prijavljen za sredstva EU
Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik prijavio je projekt „Putovi masline i loze Morinjskog zaljeva“ na natječaj za provedbu podmjere 7.4. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ iz „Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020.“, priopćili su danas iz Ureda gradonačelnika.

„Cilj projekta je uređenje tematskog puta „Putovi masline i loze Morinjskog zaljeva“ u ruralnom dijelu  Šibenika, a povezat će naselja Jadrtovac, Žaborić, Ražine, Brodaricu i Vrpolje.

Projektom će se urediti, rekonstruirati i staviti u funkciju preko 27 km poljskih putova koji su nepristupačni, a to će pridonijeti i većoj kvaliteti života“, ističe zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.

Na tom  području nalazi se niz vrijednih nevaloriziranih elemenata prirodne i kulturne baštine. Projektom je predviđeno postavljanje edukativnih ploča  kojima će se istaknuti vrijedna prirodna baština, a  taj će projekt omogućiti rekreaciju  stanovništva i proširenje turističke ponude.

Stanovništvo  tog kraja obrađuje masline, vinograde i ostale mediteranske kulture pa  su na tom prostoru dostupni autohtoni proizvodi lokalnih proizvođača. Morinjski zaljev je prirodno mrjestilište riba i gnjezdilište ptica.  Tematski put će jedno biti i edukativna staza za promatranje ptica. Morinjski zaljev bogato je nalazište peloida pa na ovom području postoje preduvjeti za razvoj ruralnog, izletničkog i zdravstvenog turizma, ali i cikloturizma, obzirom da će se projektom povećati služnost postojećih staza i putova. za taj projekt Grad Šibenik traži oko 5,3 milijuna  kuna.

 

Iz kategorije: Vijesti