Datum objave: 18. Svibanj 2017

Sučeljavanje:Tko bi bio kum gay paru,tko je kriv za kriminal u tvrtkama,tko voli Baru,a tko Jolu

Diana Ferić
Diana Ferić

Jedino Hrvoje Zekanović iz Hrasta među kandidatima za gradonačelnika Šibenika ne bi prihvatio poziv gay para da im na vjenčanju bude kum jer takva vjenčanja u Hrvatskoj nisu zakonita, a to se i kosi s njegovim svjetonazorom. Svi ostali Josip Živković (SDP), Željko Burić(HDZ) Iris Ukić Kotarac ( NL Stipe Petrine), Mario Marin (Živi Zid), Frane Malenica „HNS) i Petar Baranović (Reformist) bi na to rado pristali. „ Smatram da živim u otvorenoj državi i otvorenom gradu i mislim da i takve zajednice moraju imati sva prava“, kazao je Željko Burić, što je veliki napredak, u vezi s tom temom, u odnosu na prijašnje izbore, kada je jedan tadašnji čelnik HDZ ružno govorio „pederima koji će šetati poljanom“, ako HDZ ne pobjedi. To smo doznali na polusatnom sučeljavanju tih kandidata koje je danas organizirano u programu Županijskog radio Šibenika.

 

Kada je pak riječ o glazbenom ukusu, kandidati se puno ne razlikuju i svi bi, kada bi birali između Bare i Jole, izabrali Baru iz Majki, s tim da je Zekanović i tu imao malo drukčiji odgovor – on bi Baru slušao na tvrđavi svetog Mihovila, a Jolu na nekoj svadbi.

 

Jedno od pitanja bilo je tko je kriv za propast nekih tvrtki poput Remontnog brodogradilišta, TLM –a i Jadranske banke za što je većina kandidata okrivila državne vlasti i kriminalnu pretvorbi i privatizaciju,a jedno je Željko Burić kazao da su to sve privatne tvrtke i da ne bio prejudicirao ničiju krivnju dok mu se ne dokaže.

Doznali smo, primjerice i da Iris Ukić Kotarac i njezina lista ni u kom slučaju neće u Gradskom vijeću koalirati s HDZ –om.

Kandidati su imali priliku birati jednog od suparnika za kojeg želi da im postavi pitanja pa je tako Hrvoje Zekanović izabrao Željka Burića koji ga je pitao koliko glasova na izborima očekuje. On mu je odgovorio da očekuje da će birači kod njega cijeniti to što se nikada nije odrekao svog svjetonazora i što ej dosljedan, „za razliku od vas koji ste promijenili tri stranke – Savez komunista, HSLS i sada ste u HDZ –u,a da ste nešto mlađi sigurno biste ušli u još koju stranku“, odgovorio je Zekanović.  Burić je  prigovorio Zekanoviću da nikad ne odgovara konkretno na pitanja,a potvrdio je da nije točno da  je broj stanovnika u Šibenku pao za 25 posto  i da u Šibeniku danas živi oko 46 000 ljudi.

 

Svi osim Željka Burić očekuju drugi krug i svi misle da će u njega proći Burić, a drugi kandidat je neizvjestan. Zekanović je ustvrio da se između njega i Joška Živkovića vodi mrtva utrka. Živković smatra da je najrealnije da u taj krug uđu on i Burić iako  bi radije da to bude Zekanović jer misli da su obojica napravili konkretne stvari za Šibenik.

Na žalost, kandidati nisu imali prilike sučeliti se oko onoga što je za birače na lokalnim izborima najvažnije,a to je na koji način će upravljati gradom i što nude biračima.

Iz kategorije: Vijesti