Datum objave: 16. Svibanj 2017

Kandidat za gradonačelnika Šibenika Željko Burić:Nižemo sjajne rezultate!

Diana Ferić
Diana Ferić

 Željko Burić uključio se po drugi put u utrku za šibenskog gradonačelnika, ovog puta samo kao kandidat HDZ i kaže da je uvjeren kako će proći u prvom krugu. U svakom slučaju, u predizbornim sučeljavanjima je u težoj situaciji jer je uvijek  lakše biti opozicija i kritizirati nego braniti napravljeno. Međutim, on ističe kako je siguran da  su greađani prepoznali uzlet Šibenika koji se dogodio protekle četiri godine i to kako oni izvan Šibenika tako i oni koji u njemu žive. U ovoj rubrici predstavljanja kandidata za gradonačelnika Šibenika svi imaju ista pitanja pa tako i kandidat Burić:

 

Koja su Vaša tri prioriteta za razvoj Šibenika u naredne četiri godine i kako biste ih proveli?
U naredne četiri godine želimo da se Šibenik nastavi kretati u smjeru kojim je krenuo. Šibenik se probudio i oživio i to Šibenčani, ali i mnogi drugi koji ne žive u našem gradu, primjećuju.
Našem gradu potrebna je stabilna vlast da završi sve započete projekte, a koja u isto vrijeme zna što radi. Vjerujem da smo to u nekoliko navrata pokazali.
Jedan od naših prioriteta u predstojećem mandatu je vraćanje Poljane Šibenčanima kao modernog gradskog trga, odnosno trga na kojem će ljudi moći šetati, družiti se i provoditi vrijeme, trga koji će na moderan način ljude uvoditi u našu staru gradsku jezgru.
Upravo uz šibensku gradsku jezgru vežemo nastavak kulturnog procvata grada. U narednom periodu plan nam je nastavak revitaliziracije gradske jezgre i tvrđave sv. Ivana kao treće u nizu, čime ćemo sve šibenske tvrđave konačno dati Šibenčanima na uživanje. U planu je i preuređenje nekadašnjeg kina Odeon i daljnji razvoj Adventure, što potvrđuje da je Šibenik postao grad koji živi i privlači ljude svih 12 mjeseci u godini i u tom smjeru ćemo naše aktivnosti planirati i dalje.
Uz sve navedeno, nastavljamo razvijati i gospodarstvo. Potencijale za to imamo, a primjerice gospodarska zona Podi već je proglašena najboljom poduzetničkom zonom u državi i ona neprestano raste i otvara nova radna mjesta. Plan nam je pomagati razvoj poduzetništva kroz ohrabrivanje mladih na obrazovanje i pokretanje vlastitih projekata kroz programe inkubatora za poduzetništvo i startup kampanje, a projektom Holiwork privući ćemo i poduzetnike iz čitavog svijeta. Gospodarstvo i obrazovani mladi zasigurno su jedni od temeljnih stupova razvoja našega grada, oko čega ćemo i dalje nastaviti voditi posebnu brigu i ulagati.

Šibenik je prometno zagušen grad sa samo jednom ulicom, ali to do sada nije bila tema predizborne kampanje. Imate li konkretna rješenja, koja i na koji način su implementirana u Vaš izborni program?

 

Prvi zadatak koji moramo riješiti pitanje je parkiranja. Zbog toga planiramo četiri nova gradska parkirališta – podzemna parkirališta ispod Poljane, na mjestu današnjeg Vatrogasnog doma, na prostoru tzv. Importanea te parkiralište na lokaciji Prve policijske postaje, čime ćemo konačno riješiti pitanje parkinga u Šibeniku.

Cilj našeg budućeg rada je stvoriti okomicu sjever-jug, koja će omogućavati parkiranje na različitim lokacijama, skretanje u centar grada, Baldekin ili izlazak iz grada kroz Vukovarsku ulicu, čime ćemo osuvremeniti prometnu regulaciju u gradu. Izvan najužeg centra želimo završiti postojeće radove na čvorovima Meterize i Rokići, rješiti pitanje zapadnog i istočnog ulaza u grad te za kraj, želimo spojiti gospodarsku zonu Podi na autocestu A1 kako bi omogućili našim poduzetnicima još bolju logističku podršku.
Vidite li Šibenik u skoroj budućnosti kao Sveučilišni grad ili mislite da je dovoljno da u njemu budu samo ispostave nekih fakulteta i Veleučilište. Ako je osnivanje Sveučilišta dio Vašeg programa što je u vezi s tim za Vas ključno napraviti?
Očegledno je kako Šibenik postaje pravim sveučilišnim gradom i ponosan sam što smo sigurnim korakom krenuli prema tom cilju. U posljednje četiri godine otvoren je prvi sveučilišni studij u Šibeniku, studij obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, a programi se uskoro šire kako bismo našim mladima ponudili što veći izbor. Pokrenuli smo projekt izgradnje studentskog kampusa na Palacinu, koji je jedan od najvećih preduvjeta da Šibenik stvarno postane važan studentski i sveučilišni centar u zemlji. Na naše studente mislimo i nakon završetka fakulteta. Gradimo „Trokut“ koji će služiti kao inkubator startupova za mlade poduzetnike, pošto je veliki cilj našim mladima osigurati kvalitetno obrazovanje, a potom i mjesto za rad i ostanak u Šibeniku.

 

Smatrate li da je proračun Grada Šibenika stabilan i da su postojeći izvori financiranja dovoljni. Ako nisu, što biste poduzeli da se proračun poveća?

Proračun je stabilan, Grad nikad nije bio blokiran, a sve se plaće isplaćuju na vrijeme. Svakodnevno radimo na pojačanju proračuna privlačenjem investitora u zonu Podi i duge lokacije. Povećanje broja zaposlenih u zoni. osigurava i nove prihode proračunu. Također, uspješna ulaganja u turističko-kulturnu infrastrukturu, poput Obonjana, naših tvrđava i slično odrazila su se na povećanje broja turista, što osigurava dodatni priljev sredstava.

 

što bi se i na koji način u Šibeniku trebalo izdvajati najviše novca iz gradskog proračuna?

Grad najviše troši kroz resor društvenih djelatnosti. Dakle, na usluge najbitnije za naše sugrađane. Svi elementi bi se trebali razvijati proporcionalno, ovisno o prioritetu u zadanom trenutku, tj. građani, razvojni projekti i komunalna infrastruktura.

 

 

Kako ocjenjujete kvalitetu života u Šibeniku i kako je, po Vašem mišljenju, doživljavaju građani Šibenika?

Siguran sam kako je kvaliteta života u Šibeniku u uzlaznoj putanji u zadnje četiri godine i zbog toga sada nema stajanja. Naš grad postao je grad koji niže sjajne rezultate, bilo da je riječ o gospodarstvu, kulturi ili turizmu. Pokazali smo da znamo rješiti probleme koji se pojave i pri tome otvoreno komuniciramo s našim sugrađanima, što ćemo nastaviti raditi i dalje, pritom razvijajući sve naše potencijale. Svakodnevno vidim i čujem kako i građani primjećuju koliko se Šibenik promijenio u posljednje četiri godine, stoga ih sve pozivam da u nedjelju izađu na izbore i daju svoju podršku nastavku naših zajedničkih započetih projekata u korist cijeloga grada.

Šibeniče, samo naprid!
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3