Datum objave: 11. Svibanj 2017

Volonter Burhan Al-Amoudi iz Palestine na Danu studentske mobilnosti u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Veleučilište u Šibeniku i ove je godine organiziralo Dan studentske mobilnosti, kao i mnogi u Hrvatskoj. Tim povodom u suradnji sa udrugom Mladi u EU danasje na Veleučilištu održano predavanje o programima međunarodne mobilnosti unutar Europske unije.

Matej Mamić iz udruge Mladi u EU govorio je o značaju razvijanja horizontalnih vještina koje mladi stječu tijekom svojeg boravka u inozemstvu, a što je iznimno bitno prilikom sastavljanja životopisa. Poseban naglasak stavio je na program europske volonterske službe (EVS), a o svojem iskustvu govorio je Burhan Al-Amoudi, Palestinac koji jer trenutno u svojoj volonterskoj službi u Šibeniku.

Program Erasmus+ predstavio je dr.sc. Frane Urem, Erasmus koordinator na Veleučilištu u Šibeniku. U ovom programu studenti se mogu baviti sa četiri različite aktivnosti: volontiranje, praksa, učenje ili razmjena mladih. Do sada je sudjelovanje u ovom programu odobreno za dvoje studenata preddiplomskog stručnog studija Upravni studij, Marin Belak i Zrinka Vitalia, koji će tijekom zimskog semestra akademske godine 2017./2018. studirati u Kranju na Fakultetu za državne i europske studije. Oni su ostalim studentima podijelili svoja iskustva u samom procesu pripreme dokumentacije te prijavi na natječaj. Marija Dimitrijevska studentica sveučilišta Goce Delčev iz Makedonije govorila je o svojem boravku u Šibeniku i iskustvima tijekom mobilnosti u Erasmus programu na Veleučilištu u Šibeniku

Program Ceepus predstavila je mr. sc. Ivana Kardum Goleš.. Sličan je programu Erasmus, ali je riječ o suradnji između srednjeeuropskih zemalja, a studenti mogu odabrati dva oblika mobilnosti: kraći - od jednog mjeseca ili klasični, tromjesečni program. O svojim iskustvima govorile su studentice: Ena Grimani i Emma Mučić koje su boravile u Nitri (Slovačka), Adriana Šarić (Sarajevo, BIH) te Matea Elez i Katarina Šabić koje su bile u Gdansku (Poljska).

Poticanjem međunarodne mobilnosti Veleučilište u Šibeniku želi modernizirati postojeće studijske programe, ali i potaknuti studente na razvoj dodatnih kompetencija koje stječu u međunarodnom okruženju kao i potaknuti ih na inovativnost i poduzetništvo te im u konačnici osigurati bolju zapošljivost te time pridonijeti cilju EU da do 2020. barem posto studenata strukovnog obrazovanja provedu dio svog obrazovanja u inozemstvu.

 

Iz kategorije: Vijesti