Datum objave: 21. Travanj 2017

FOTO Na šibenskoj izložbi "Kravata Croata" nisu bili čelnici Šibenika,ali je Šibenika bilo

FOTO Na šibenskoj izložbi "Kravata Croata" nisu bili čelnici Šibenika,ali je Šibenika bilo
Diana Ferić
Diana Ferić

Nismo uspjeli dobiti službeni odgovor o tomu kako je moguće da među više od 100 uzvanika na otvaranju izložbe "Kravata – Croata 950 kravata za 950 godina grada Šibenika" u muzeju Mimara u Zagrebu  nije bilo predstavnika Grada Šibenika. Na naš novinarski upit kako se to moglo dogoditi budući da je izložba prvenstveno posvećena Šibeniku i da u gradskoj upravi ima barem pet činovnika koji su tamo trebali biti nismo dobili odgovor iz Ureda gradonačelnika.

 

ikola Arbanese, iz Academie Cravatica, koja je organizator, kaže da su mu se svi iz Grada Šibenika ispričali i da mu je žao  što nitko službeno nije došao, ali da ne može ulaziti u razloge toga.

Unatoč tomu na izložbi je itekako bilo Šibenika i šibenskih prijatelja. Odazvali su se Šibenčani Vinko Brešan, Ivo Pattiera, Ivica Poljičak, koji je predstavnik Ministarstva kulture, ali ne i Grada Šibenika te  mnogi drugi, ali i Šibenika poput Sanje Pilić i Mira  Gavrana, najprevođenijeg i najizvođenijeg kazališnog autora u Hrvatskoj.

Idejni tvorac i nositeljica tog projekta je Jagoda Sablić, izvršna producentica Međunarodnog dječjeg festivala, književnica za djecu i mlade i ilustratorica bila je,uz Dina Karađolu, direktora TZ Grada Šibenika, jedina u ime Šibenika na toj izložbi.

Ideja, koja je u potpunosti realizirana, bila je da se prikupi i izloži 950 kravata poznatih osoba iz javnog, kulturnog, političkog života, kao i kravate građana grada, i drugih gradova prijatelja grada Šibenika, ali i iz inozemstva. Stizale su kravate iz Australije, Kanade, SAD-a, Italije, ali svoj najveći doprinos dali su pjevači, glumci, redatelji, kipari, likovni umjetnici, glazbenici, novinari, sportaši, spikeri, političari, kulturnjaci svih zanimanja.


Projekt je prepoznala Academia Cravatica, koja je omogućila da se sačuva kulturna baština i da projekt i dalje živi i bude dostupan široj javnosti, što je i omogućeno izložbom u muzeju Mimara. Kravate su obješene na šibe koje su, prema nekim tumačenjima, u izvorištu imena Grada Šibenika.


Posebnu pozornost na ovoj izložbi plijenila je kravata Dražena Petrovića, književnika Jure Kaštelana, Rade Šerbedžije, Mire Gavrana, Dražena Ferenčine, pok. glumca i dramaturga Branka Matića Šibenčanina, književnika Mladena Bjažića, Duška Šibla, ali i estradnih umjetnika.

 

Posjetitelji su mogli vidjeti i kravate Sandija Cenova, Maje Šuput, Dine Rađe, Tarika Filipovića, Matije Vuice, Đanija Stipanićeva, Mladena Grdovića, Tedija Spalata, Nene Belana, Petra Graše, Tončija Huljića,Ante Vrbana, Olivera Dragojevića, Vinka Brešana, Dine Dvornika i mnogih drugih, ali i leptir kravatu Nine Badrić.

 

Nesebično su se u akciju uključili menadžer Zoran Škugor, radijski voditelj Tomislav Baran, Vjekoslava Huljić, kao i kolegice iz HNK u Šibeniku glumica Franka Klarić i kostimografkinja Sara Lovrić-Caparin, koje su asistentice projekta.
To je projekt koji je pronio grad Šibenik kao najstariji samorodni hrvatski grad, te 1066. godinu, prvi spomen na to, ali suradnici u ovom projektu tvrde da će uskoro imati 1 066 kravata poznatih Hrvatica i Hrvata. 

Iz kategorije: Vijesti