Datum objave: 21. Travanj 2017

FOTO Otvoreni 3. Dani Hrvatskog pršuta uz degustaciju nagrađenih istarskih,krčkih,dalmatinskih i drniških pršuta

FOTO Otvoreni 3. Dani Hrvatskog pršuta uz degustaciju nagrađenih istarskih,krčkih,dalmatinskih i drniških pršuta
Diana Ferić
Diana Ferić

Zahvaljujući aktivnostima Klastera Hrvatski pršut koja je osnovan prije četiri godine trenutno se gotovo 50 posto pršuta u Hrvatskoj proizvodi od svinja koje su uzgojene u Hrvatskoj dok je to prije nekoliko godina bilo svega 10 posto, a cilj tog klastera je da udio domaćih svinja za tri godine bude najmanje 90 posto, istaknuo je danas na Trećim Danima Hrvatskog pršuta u D –resortu Darko Markotić, predsjednik Klastera Hrvatski pršut odgovarajući na vječno pitanje o tomu kako može biti zaštićeni hrvatski proizvod s uvoznom sirovinom. „ To nam je uspjelo jer smo stvorili kvalitetna poveznica između svinjogojstva , klaoničarske mesne industrije i pršutara. industrije, ali na tome nećemo stati. Želimo u dogledno vrijeme postići da se u Hrvatskoj godišnje proizvede milijun komada pršuta, a glavno tržište nam je upravo turizam te brendiranje hrvatskih pršuta i sprječavanje prodaje plagijata“, kazao je.

Glavna tema ovogodišnjih Dana Hrvatskog pršuta upravo je turizam kao kanal prodaje pršuta.

 

Skup je pozdravio i domaćin, šibensko – kninski župan Goran Pauk koji je kazao kako je pršut „teke više od namirnice“. „To je dio tradicije našeg kraja, namirnica s kojom se rađamo i umiremo jer bez nje nema niti jedne svečanosti na ovim prostorima., on obilježava sve bitne događaje u našim životima. Pršut je simbol našeg življenja sa svoja dva sastojka burom sa sjevera i solju koju dobivamo iz mora. Drago mi je što je upravo naš drniški pršut s još nekoliko hrvatskih pršuta bio prvi hrvatski prehrambeni proizvod s oznakom zaštite na europskom području. Naši proizvođači su sve bolje organizirani i sve više su prisutni na tržištu, a turizam je tu velika šansa“, kazao je župan.

Izaslanik predsjednika hrvatske vlade Zdravko Barać inače ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije. govorio je o svemu što hrvatska vlada radi na promociji poljoprivrede i poljoprivrednih proizvoda u koje spada i pršut. Spomenuo je najnoviju kampanju „ Doručak s hrvatskih farmi“ što je samo djelić tih aktivnosti. „Pršuti zauzimaju značajno mjesto na gastrokarti Hrvatske. Recimo, 15 autohtonih hrvatskih proizvoda je zaštićeno na Eu tržištu, nose jednu od oznaka kvalitete ,a od toga su čak četiri pršuta – istarski,krčki,dalmatinski i drniški što dovoljno govori o značaju tih proizvoda za Hrvatsku“, istaknuo je.

 

Na kraju su proglašeni pršutari koji su nagrađeni na tim danima pršuta, a nagradu za životno djelo dobio je drniški pršutar Zvonimir Marin koji je veliki dio svog života posvetio zaštiti i promociji drniškog pršuta. Nagradu mu je uručio „doktor“ za pršute Nedjeljko Pilić koji je u Drnišu, utemeljio prvo ozbiljnu proizvodnju pršuta u bivšoj Jugoslavije i od tada datira drniški pršut kao brend.

Predstavnica Veterinarskog zavoda iz Splita koja je bila u žiriju je kazala: „Zadovoljna sam jer je kvaliteta pršuta ujednačena. Jako je bilo teško odlučiti koji je pršut bolji. Izvanredne su kvalitete, ali se vide i razlike u vrsti pršuta i može se itekako razlikovati dalmatinski od drniškog pršuta odnosno istarski i krčki".

 

Brončanu medalje dobio je istarski pršut Pisinium. Srebrnih medalja nije bilo. Zlatom su se okitili Mesna industrija Pivac „ Voštane“ i „Opskrba trade“ i „Milkić“ za brend dalmatinski pršut , „Vajda“ za drniški pršut te „Dujmović“ za istarski pršut. Pršut proizvođača “Smjeli” iz Dugopolja odnio je kategoriju šampiona među Drniškim i Dalmatinskim pršutima. Najboljim pršutom ovogodišnje manifestacije proglašen je krčki pršut male proizvodna tvrtka „Mesnice Žužić“ .

Na kraju svi sudionici su sve te pršute i probali, uz još neka jela na bogatom stolu, napravljena od pršuta.

Iz kategorije: Vijesti