Datum objave: 21. Travanj 2017

Hrvoje Zekanović uputio otvoreno pismo pomoćniku ministra zaštite okoliša Kreitmeyeru

Hrvoje Zekanović uputio otvoreno pismo pomoćniku ministra zaštite okoliša Kreitmeyeru
Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon što je  Igor Kreirmeyer, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike jučer reagirao na protivljenje kandidata koalicije Hrasta i Konzervativne stranke u Šibeniku da NP Krka izdvaja milijun kuna  za  subvencioniranje niskotarifnog avioprijevoznika Ryanaira kako bi nastavio dovoziti putnike u zadarsku zračnu luku  danas mu je Hrvoje Zekanović,  kandidat za gradonačelnika Šibenika uputio otvoreno pismo. Pomćnik ministra je obrazložio kako je to udruženo oglašavanje bitno za razvoj turizma u regiji pa tako i za NP Krka te da Zekanović pokazuje da ne razumije što su nacionalni parkovi i kako funkciniraju, a Zekanović mu na to piše sljedeće:

 

Poštovani gospodine Kreitmeyer, pomoćniče ministra Zaštite okoliša i energetike,

bez obzira što iznimno cijenim Vaš angažman na području zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, ne mogu se složiti s Vašim tvrdnjama o financiranju „udruženog oglašavanja putem web stranica niskotarifnog avio-prijevoznika Ryanair“. Jedan od razloga je taj što sam kao zastupnik u Hrvatskom saboru izabran upravo od stanovnika Šibensko-kninske županije te smatram da trebam štititi i zastupati upravo njihove interese. Isto kao i Vi i ja imam višegodišnje iskustvo na poslovima zaštite prirode pa se smatram i s te pozicije kompententan govoriti o ovoj temi.

O ovoj temi smo kolega Matov, kandidat za župana koalicije Hrast i HKS-a i ja govorili isključivo iz razloga jer smatramo da je nedopustivo da se novcem NP Krka koji se nalazi u Šibensko-kniskoj županiji financiraju projekti susjednih županija. Znamo da je predizborno vrijeme, ali to nas ne može i neće sputati da branimo interese Šibenika i Šibensko-kninske županije. Svako javno zastupanje „šibenskih“ interesa u ovo predizborno vrijeme ne može se tvrdnjom da se radi o kampanji proglasiti neutemeljenim.

Iznimno sam nezadovoljan da se stvari u našoj domovini rješavaju na način da Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u prosincu 2016. odlučuje na osnovu dopisa Ministarstva turizma kojim se predlaže uključivanje pojedinih javnih ustanova koje upravljaju zaštićenim područjima na području Zadarske i obližnjih županija, radi udruženog oglašavanja putem web stranica niskotarifnog avio-prijevoznika Ryanair...

Također sam razočaran da članovi Upravnog vijeća izabrani od strane MOST-a i HDZ-a zaboravljaju u kojoj županij žive nego isključivo rade prema naputcima onih koji su ih postavili, a ne promišljaju o dalekosežnosti i pravičnosti svojih odluka.

Ovdje moram objasniti o čemu se točno radi, naime između nekoliko avi- prijevoznika koji slijeću u Zadar nalazi se i Rayanair, a da bi navedeni avio-prijevoznik koristio neku zračnu luku on traži da mu luka plati njegove usluge, ma kako ovo čudno bilo ovo je praksa s Rayanairom.

Činjenica je da je država je vlasnik 55% udjela u Zračnoj luci, Grad Zadar i Zadarska županija po 20% i općina Zemunik 5%. Ovaj bi se novac mogao direktno namaknuti iz proračuna ovih lokalnih, regionalnih samouprava ili od strane države. Da je ova ZL ipak zadarska govori i podatak da od 130 do 150 zaposlenika gotovo svi dolaze upravo iz Zadarske županije. Također bitno je napomenuti da je navedena ZL prilikom revizije 2015. godine opisana „kao neučinkoviti sustav kojeg treba značajno popraviti“.
Apsurd je tim veći što novac ne ide direktno zračnoj luci nego TZ Zadar koja će Rayanairu platiti reklamiranje NP Krka na nama nepoznat način.

Nelogično je da s jedne strane Ministarstvo prigovara da je broj posjetitelja u NP Krka prevelik te da je ugrožen temeljni fenomen parka, a s druge strane se pokušava dovesti još posjetitelja. Nedavno smo mogli čuti da je ZL Osijek napustio Rayanair, ali i da je istog trenutka u Osijek počeo letjeti Wizzair i Eurowings. Je li istinita tvrdnja, ako Rayanair napusti Zadar da se otvara prilika za zračnu luku Split, ako je ovo istina čemu ova intervencija? Je li ovakvo finaciranje uobičajeno, legalno prema drugim avio prijevoznicima tek treba vidjeti. Ako Ministarstvo zaštite okolliša i energetike želi da se novcem kojim ono upravlja pomogne ZL Zadar neka, na primjer HEP koji je državna tvrtka pod ingerencijom ovog ministarstva plati ovaj trošak. Ili neka HEP financira šibenski sport i kulturu za isti iznos!

Smatram da je ova odluka nepravedna prema Šibeniku i da argument koji se koristi da putnici iz te zračne luke odlaze posjetiti NP Krka nije dobar jer zašto onda PP Vransko jezero; PP Telašćica ili NP Paklenica ne plaćaju Rayanairu. Isto tako reći da Hrvatska pošta ili Hrvatske autoceste ili bilo koja druga državna tvrtka financira ovu kompaniju jer sve imaju korist od nje. Možda bi Zračna luka Zadar trebala platiti NP Krka jer ne bi ni radila da nema Šibensko-kninske županije!?
Možda bi grad Split, Dubrovnik ili Garden festival trebali plaćati Zračnoj luci jer siguran sam da i ti gradovi, odnosno festivali imaju goste koji su dovezeni Rayanairom

Ovaj novac je oduzet upravo našem Šibeniku, danas kada nam je gospodarstvo na koljenima finaciranje šibenskih kuturnih projekata i sportskih klubova dolazi u pitanje.

Teško je nekome sa strane objasniti povezanost rijeke Krke i našega grada. Rekao bih da su Krka i Šibenik jedno te da nema Krke ne bi bilo Šibenika, nadam se će ovaj argument koji je nekome izvan Šibenika teško objasniti biti dovoljan.


Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović, prof.
 

Iz kategorije: Vijesti