Datum objave: 20. Travanj 2017

Traži se izuzeće sutkinje Maje Šupe u slučaju Horvatinčić

Traži se izuzeće sutkinje Maje Šupe u slučaju Horvatinčić
Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog sumnje u pristranost, da radi u korist obrane Tomislava Horvatinčića, zamjenica šibenskoga županijskog državnog odvjetnika Irena Senečić zatražila je na ročištu u četvrtak izuzeće predsjednice sudskog vijeća Maje Šupe, a njezinu zahtjevu pridružio se i Ognjen Frangeš, pravni zastupnik obitelji talijanskoga bračnog para koje je u kolovozu 2011. Horvatinčić udario gliserom i usmrtio ih, javlja Index.hr.

Zahtjev za izuzeće predsjednice sudskog vijeća iznesen je na kraju današnje rasprave na općinskom sudu u Šibeniku, nakon što je Šupe odbila prijedlog tužiteljstva da se pregleda skica pomorske nesreće koju je osobno Horvatinčić nacrtao u istražnom postupku odmah nakon nesreće.

Sutkinja Šupe je nakon prigovora Horvatinčićevih branitelja Branka Baice, Velimira Došena i Veljka Miljevića odbila i prijedlog da se kao svjedok ispita vještak Jurica Pešo. O zahtjevu za izuzećem sutkinje Šupe, odlučit će predsjednica šibenskog Općinskog suda Iris Živković.

Medicinske vještakinje liječnice Vesna Šerić i Kristina Potočki trebale su danas objasniti je li u trenutku nesreće Horvatinčić bio u sinkopi, stanju bez svijesti koje može potrajati od nekoliko sekundi do jedne minute, tijekom koje ne bi bio odgovoran za svoje postupke pa tako ni za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je poginuo talijanski bračni par Francesco Salpietro i Marinela Patello Salpietro. One su rekle da samo neposredni očevidac na mjestu nesreće može reći je li Horvatinčić tada bio u stanju sinkope te da one ne mogu sto posto potvrditi niti isključiti da se ona dogodila.

Svjedočile vještakinje

Odvjetnika Frangeša zanimalo je zašto Horvatinčić nakon nesreće nikome nije spominjao da je bio bez svijesti, ali je, primjerice, govorio o kvaru na upravljaču glisera i bio je sposoban obaviti više telefonskih razgovora.

Vještakinje su rekle da nakon sinkope osoba može na trenutak biti zbunjena, ali je nakon toga uglavnom svjesna situacije i događaja oko sebe, tako da je moguće da je on obavljao te razgovore, da nije bio smeten i da je bio potpuno pri svijesti. "Kroz cjelokupnu njegovu medicinsku dokumentaciju vidljivo je da je u više navrata imao sinkope i nakon nesreće možda nije imao potrebu spominjati to smatrajući da je riječ o nečemu što mu se i inače događa", rekla je prof. Šerić, neurologinja. Dodala je kako je iz Horvatinčićeve povijesti bolesti vidljivo da je on "u više navrata kroz hitne prijeme u bolnici tražio liječničku pomoć zbog kratkih gubitaka svijesti, ali to medicinsko stanje nije nikad testirano pa do pomorske nesreće kod Primoštena nije bilo ni utvrđeno kao dijagnoza".

Pravni zastupnik obitelji poginulih Frangeš pitao je neurologinju je li moguće da Horvatinčić nakon nesreće sinkopu nije spominjao zato što mu se ona nije dogodila, ali sutkinja Šupe ga je prekinula tvrdeći kako takva pitanja nisu dopuštena.

Iz kategorije: Vijesti