Datum objave: 18. Travanj 2017

Fenomen Prometno - tehničke škole:Četiri godine zaredom imaju državne prvake u nautici

Fenomen Prometno - tehničke škole:Četiri godine zaredom imaju državne prvake u nautici
Diana Ferić
Diana Ferić

Učenici šibenskePrometno-tehnička škola i njihov mentor, profesor u toj školi Davor Lakoš predodređeni su za osvajanje prvih mjesta na državnom natjecanju iz nautike.Tu titulu osvojili su četiri godine zaredom.

Na ovogodišnjem, 20. državnom natjecanju učenika prometnih i pomorskih škola Hrvatske, koje je nedavno održano u resortu "Solaris", prvo mjesto u obrazovnom sektoru promet i logistika, pripalo je  je Mateju Crnjaku, maturantu  te škole u zanimanju pomorski nautičar. On je, zapravo, panonski mornar jer je rođen u Osijeku i na more je došao tek kada je krenuo u srednju školu, a nije baš ni frik od mora i brodova.

„To mi je sve simpatično, ali nisam baš neki veliki zaljubljenik. Svoj uspjeh mogu prvenstveno zahvaliti profesoru Lakošu koji me je motivirao i usmjeravao. Intenzivno smo radili, nadograđivali znanja. U stisci s vremenom i obavezama oko ostatka školskog programa, ispita i pripreme drugih predmeta, iz mene je izvukao maksimum“, ističe Matej koji je osvojio izvrsnih 90 bodova i drugoplasiranog je nadmašio za čak 30 bodova, a njegova prezentacija je ocijenjena najboljom otkako se takva natjecanja organiziraju.

„Moja tema su bili vjetrovi i prezentirao sam ju na na specifičan način, pomalo zabavan način. U svakom slučaju nije bilo šturo i dosadno. Drago mi je što sam pobijedio, ali nisam baš siguran da ću studirati nešto vezano za nautiku, Imam više opcija, a moje preferencije su za sada tajna“, otvoreno nam je priznao Matej koji je, kako kaže, brod prvi put vidio s 15 godina kada se s roditeljima preselio u Šibenik.

Prvi put je Prometno-tehničku školu u Šibeniku na prvo mjesto na državnom natjecanju plasirao pomorski nautičar Stipe Mičin. Godinu dana poslije školi je zlato donio maturant Ivan Rakić, potom Ante Papak da bi ove godine prvo mjesto osvojio Matej Crnjak.

Svima njima mentor je bio prof. Davor Lakoš, inženjer nautike koji je dvije godine bio časnik na brodu, a onda se odlučio za nastavničko zvanje:
„ Nakon ovih sada već redovnih osvajanja prvog mjesta možemo reći da ciljano idemo na prvo mjesto. Jednostavno imamo dobru organizaciju, dobar način odabir učenika, svesrdnu potporu ravnatelja i roditelja i to je to. O državnom natjecanju razmišljamo već sada. U trećem razredu imam već desetak učenika koji mogu konkurirati za školsko natjecanje. Održat ću im predavanje i onda u rujnu izabrati dvoje za školsko natjecanje na kojem jedan pobjedi i taj očito postaje i državni prvak. Pripremamo se tri mjeseca i to najviše izvan nastave tako da je to dosta naporno. Ove godine u trećem razredu imamo nekoliko djevojaka i bilo bi lijepo da se u natjecanje uključi neka od njih“, ističe prof. Lakoš.

Ravnatelj šibenske Prometno – tehničke škole dr. sc. Zdravko Peran, koji je posebno ponosan na uspjeh svoje škole, predložit će ga za najviši čin napredovanja u srednjem školstvu Hrvatske.
 

Iz kategorije: Vijesti