Datum objave: 17. Travanj 2017

USKRSNI DORUČAK Fritaja s originalnom luganigom oduševila Šibenčane

Diana Ferić
Diana Ferić

Najava da će na ovogodišnjem uskrsnom doručku Udruženje obrtnika Šibenik, Turistička zajednica Grada Šibenika i Grad Šibenik umjesto tradicionalne fritaje sa šparogama pripremiti fritaju s originalnim šibenskim luganigama čiji je izvorni recept nedavno pronađen, izazvala je veliko zanimanje među Šibenčanima.

Pokazalo se da je fritaja s šibenskom luganigom pun pogodak. Oko megatave Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika iz koje je prvu porciju fritaje s luganigom podjelo gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić, skupilo se do sada neviđeno mnoštvo koje je željelo kušati Šibensku luganigu original. Pod tim imenom tu autohtonu šibensku kobasicu pripremljenu po autentičnom receptu prvog šibenskog i dalmatinskog kobasičara Vinka Novakovića iz 1922. godine, zaštitili su pronalazači originalnog recepta koji je namjeravaju promovirati kao novi šibenski gastro brend. Nije bilo ni predozbornog nadmetanja jer su, rame uz rame, fritaju s luganigama s istim žarom nudili  šibenski gradonačelnik  Željko Burić, ponovni kandidat HDZ -a za tu funkciju i njegov donedavni stranački kolega, sada kandidat SDP -a za zamjenika gradonačelnika, Anton Dobra.

U zabavnom dijelu programa nastupili su Dječji zbor Cvrčak, Etno igraonica Balarin, Šibenska narodna glazba i Šibenska gradska straža, Kulturna udruga Dubrava. Tradicionalno Šibensko kolo izvela je Kulturna udruga Šibenske šuštine, a brojne posjetitelje zabavljao je ansambl Bonaca

Osim fritaje sa šparogama i šibenskim luganigama, gosti uskrsnog doručka mogli su uživati i u drugim prigodnim delicijama – uskrsnim pogačama, kuhanoj šunki, uskrsnom kruhu, kolačima i drugim specijalitetima iz šibenskog kraja.

Uskrsnim doručkom kako je već postalo uobičajeno označen je početak ovogodišnje turističke sezone
 

Iz kategorije: Vijesti