Datum objave: 11. Travanj 2017

Priprema se gradnja 100 apartmana na Jadriji,a nema sustava za odvodnju ni za sadašnje stanovnike

Priprema se gradnja 100 apartmana na Jadriji,a nema sustava za odvodnju  ni za sadašnje stanovnike
Diana Ferić
Diana Ferić

Umjesto da brine od potrebama i interesima stanovnika Jadrije gradska vlast radi jedino u korist velikih investitora koji imaju namjeru uložiti i gradnju apartmana na Jadriji o čemu svjedoči to što su se od 2006. godine oglušili na zahtjeve da u urbanističkim planovima prvenstveno predvide izgradnju sustava za odvodnju, izgradnju parkirališta i društvenih sadržaja koje Jadriji nedostaju, ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare Emil Guberina, nekadašnji predsjednik te gradske četvrti i gradski vijećnik, a danas član Vijeća gradske četvrti Jadrija na današnjoj konferenciji za novinare koju je održao s osvjedočenim zaljubljenikom u Jadriju i jadrijašem, inače arhitektom i urbanistom Gojkom Berlingijem.

Povod njihovom javnom istupu je to  je to što je na prošloj sjednici Gradskog vijeća Grada Šibenika odbijen amandman vijećnice s Nezavisne liste Stipe Petrine Iris Ukić Kotarac na izmjene Odluke o petim promjenama Prostornog plana Grada Šibenika kojim se tražilo da se gradska vlast obvezuje da će prije nego što krenu nove investicije urediti infrastrukturu na Jadriji i izgraditi društvene sadržaje, ali je to glatko odbijeno.
Gradsko vijeće je, gotovo neprimjetno, prije godinu dana donijelo odluku o izradi Urbanističkog plana Jadrija – istok, a uskoro će biti donesena odluka za Jadriju – zapad.

Oba ta plana omogućit će gradnju kuća s prizemljem i dva kada što znači da će biti izgrađeno dodatnih oko 80 000 četvornih metara prostora što je 60 posto sadašnje izgrađenosti Jadrije,a to otvara put za dolaza novih oko 2 000 stanovnika. Prema uvidu u zemljišne knjige najveći dio parcela na prostoru na kojem će se graditi ti apartmani u vlasništvu je tvrtke iz Požege iza koje, kako je istaknuo stoji Josip Galić, pripadnih jedne od 200 najbogatijih obitelji u Hrvatskoj.

„ Odavno već upozoravamo da kapaciteti Jadrije tako nešto ne mogu prihvatiti. Jadrija je najstarije šibensko kupalište, i jedno od najstarijih u Hrvatskoj i nije bez razloga proglašena kulturnim dobrom“, istaknuo je Guberina.

Gojko Berlengi koji je radio na Planu održivog razvoja hrvatske obale upozorio je kako je nedopustiva takva agresija na obalni prostor budući da se i desno i lijevo od Jadrije, u Srimi i Zablaću također planiraju velika turistička naselja. „ Predviđena apartmanizacija Jadrije potpuno će srušiti postojeći karakter tog naselja. Kada se Jadrija promatra s mora kuće se, koje su uklopljene u borovu šumu uopće ne vide. Sada će se ta vizura promijeniti. Na Jadriji su se najprije smjele graditi samo prizemnice, pa prizemlje plus kat da bismo sada došli na prizemlje i dvije etaže. Time se gubi identitet Jadrije. Nije predviđena ni izrada ozbiljne studije utjecaja na okoliš tako da se sve radi pogrešno“, objasnio je Berlengi.

Zaključio je i kako, kada se već ne može spriječiti ta apartmanizacija, treba inzistirati na tomu da se izgradi sustav za odvodnju koji će sve to moći podnijeti te parkirališta i drugi javni sadržaji za kojima stanovnici Jadrije vape.

Iz kategorije: Vijesti